Betonkernactivering
Wie heeft er tijdens een gloeiendhete citytrip nog nooit verkoeling gezocht in een kerk of kathedraal? Dankzij de grote massa van zo’n gebouw blijft het er in de zomer relatief fris en wordt het er in de winter nooit steenkoud.
Betonkernactivering maakt gebruik van hetzelfde principe om de energie-efficiëntie van jouw gebouw te optimaliseren. We plaatsen waterleidingen in de betonnen platen tussen twee verdiepingen. Het water verwarmt het gebouw in de winter en koelt het af in de zomer.
Plannen voor een nieuwbouw en op zoek naar het meest energie-efficiënte systeem voor een aangename binnentemperatuur? Ontdek de werking, de voordelen en de toepassingen van betonkernactivering hieronder. Of contacteer ons voor informatie op maat van jouw plannen.
Hoe werkt betonkernactivering?
Beton is een bouwmateriaal met een hoge dichtheid. Dat betekent dat het veel warmte opslaat en die langzaam weer afgeeft. Zoals de naam al aangeeft, zorgt betonkernactivering of BKA voor het activeren van de betonnen kern van gebouwen. We gebruiken het beton als een temperatuurbuffer – vandaar dat de benaming ‘thermische massa-activering’ ook voorkomt.
De betonkern activeren doen we door bij de constructie van het gebouw een netwerk van waterleidingen aan te leggen in de betonplaten tussen de verdiepingen. Dat buizenregister sluiten we aan op je centrale verwarming. Betonkernactivering werkt perfect samen met een warmtepomp.
De watertemperatuur in de leidingen is afhankelijk van de buitentemperatuur. Is het water – en dus de betonplaat – warmer, dan warmt het gebouw op (in dat geval spreken we ook wel van ‘betonkernverwarming’). Is het beton kouder dan de ruimte, dan voert het water de warmte van de ruimte af. Om extreme temperaturen op te vangen, is het aangeraden om de betonkernactivering te combineren met een extra verwarmingssysteem.
Verwarmen
Koelen
Voordelen van betonkernactivering
De relatief kleine verschillen tussen de temperaturen van het water en de omgeving maken dit een energie-efficiënte oplossing, wat voordelig is voor zowel het klimaat als jouw energiefactuur.
De installatie tussen verdiepingen zorgt voor warmteafstraling naar boven én naar beneden.
Betonkernactivering verwarmt in de winter en koelt in de zomer.
Een onzichtbaar en geluidloos systeem voor een comfortabele en constante binnentemperatuur.
De beperkte meerkost bij de installatie en de energie-efficiëntie zorgen voor een haalbare terugverdientijd.
Nadelen van betonkernactivering
Enkel mogelijk bij nieuwbouw en vooral interessant in grotere, commerciële gebouwen, niet geschikt voor residentiële gebouwen.
Betonkernactivering zorgt voor een constante temperatuur in het gehele gebouw, aparte regeling per kamer is niet mogelijk.
Valse of geluiddempende plafonds en verhoogde vloeren verminderen de warmteafgave of -opname en dus de energie-efficiëntie.
Wordt meestal gecombineerd met een secundair verwarmingssysteem en met een luchtbehandelingssysteem, omdat ventilatie door bijvoorbeeld de ramen open te zetten tot een te groot warmteverlies leidt.
Betonkernactivering of vloerverwarming?
Betonkernactivering en vloerverwarming zijn vergelijkbare systemen. Ze werken allebei met leidingen waar water doorheen stroomt dat de omgeving opwarmt en eventueel afkoelt. Bovendien zijn beide onzichtbaar weggewerkt en vragen ze geen onderhoud. Bij het nat systeem vloerverwarming is zelfs de installatie erg gelijkaardig. Maar er zijn ook duidelijke verschillen.
vloerverwarming |
betonkernactivering |
|
verwarming / verkoeling | voornamelijk verwarming, vloerkoeling in combinatie met een warmtepomp | verwarming en verkoeling |
uitvoering | watergedragen of elektrisch | enkel watergedragen |
installatie | vlak onder de vloer | binnen in de betonplaat |
verwarmingsoppervlak | enkel vloer | vloer en plafond |
toepassing | zowel particulier als bedrijf, zowel nieuwbouw als renovatie | voornamelijk nieuwbouw bedrijven en instellingen |
Betonkernactivering laten plaatsen
Betonkernactivering is ideaal voor gebouwen waar behoefte is aan een constant binnenklimaat. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, woonzorgcentra, scholen, luchthavens, shoppingcentra, sportzalen en kantoorgebouwen. Doordat de installatie meegenomen wordt in de constructie, heeft betonkernactivering laten plaatsen een relatief lage meerkost. Thermoduct is al meer dan 60 jaar gespecialiseerd in systemen voor oppervlakteverwarming en -koeling, waaronder BKA.
Thermoduct, jouw installateur van betonkernactivering
Thermoduct is al ruim 60 jaar actief als fabrikant en systeemintegrator van vloerverwarmingen en koelsystemen. Dankzij onze uitgebreide kunde en ervaring brengen we de gewenste hoeveelheid warmte en koude op de juiste plaats, op het juiste moment.
Onze levertermijn voor betonkernactivering bedraagt 3 à 4 weken van bestelling tot plaatsing. We zorgen voor alle stappen in het proces, van productie over planning tot installatie. Overtuigd van de voordelen van betonkernactivering voor jouw project? Contacteer ons, we helpen je met plezier en kennis van zaken verder.