Vloerverwarming
Droog systeem
Het droge systeem bestaat uit isolatieplaten met voorgemaakte geulen en geleidingsprofielen waar de buizen of kabels rechtstreeks in geplaatst worden. Hierboven wordt rechtstreeks een droge afwerkingslaag geplaatst zoals fermacell platen of tegelplaten. De isolatie zit verwerkt in je vloerverwarming zelf.
De vloerverwarming maakt je afwerkingslaag warm. Deze warmte straalt uit naar de rest van je woning.
Voordelen van vloerverwarming droog systeem
Kleinere opbouwhoogte
Bij het droge systeem moet je een opbouwhoogte voorzien van minimum 2,6 cm exclusief afwerking.
Lager gewicht
Omdat je geen natte afdeklaag moet plaatsen, weegt droge vloerverwarming aanzienlijk minder dan natte vloerverwarming. Ideaal bij renovaties of waar er gewerkt wordt met een houten roostering.
Alles-in-één
In droge vloerverwarming zit je isolatie en afwerkingslaag mee verwerkt. Je hoeft dit dus niet apart te voorzien.
Hoe werkt het droog systeem?
Het droge systeem wordt bovenop je onderlaag geïnstalleerd. Daarop wordt je vloerverwarming geplaatst. De isolatie en de afwerkingslaag zitten mee verwerkt in je vloerverwarming droog systeem. Je hoeft hier dus niets extra voor te voorzien.
Aangezien je vloerverwarming en afwerkingslaag rechtstreeks op de onderlaag geplaatst worden, is het belangrijk dat de onderlaag volledig egaal en waterpas ligt. Indien dit niet het geval zou zijn, moet de onderlaag eerst uitgevlakt worden.
Bij een watergedragensysteem loopt er warm water door je buizen. Bij elektrische vloerverwarming worden de kabels opgewarmd. Zo wordt heel je vloer warm, de stralingswarmte warmt de rest van je ruimte aangenaam en comfortabel op.
Als je een warmtepomp en een watergedragensysteem hebt, kan je de vloerverwarming ook gebruiken om te koelen. Er wordt dan koud water door de buizen gestuurd.
Verwarmen
Koelen
Wanneer kiezen voor een droog systeem?
Renovaties
Zit je met een beperkte opbouwhoogte? Zie je de zware graafwerken niet zitten? Of zit je met een houten roostering? Dan biedt het beperkte gewicht van een droog systeem en de lage opbouwhoogte van 2,6 cm exclusief afwerkingsvloer de oplossing. Bekijk nog andere opties voor vloerverwarming bij renovaties met beperkte opbouwhoogte.
nieuwbouw
Bij nieuwbouw wordt er vaker gekozen voor het natte systeem. Dat komt omdat de volledige vloeropbouw nog bepaald kan worden en omdat het droge systeem minder budgetvriendelijk is.
Opbouw bij een droog systeem
Het droge systeem wordt heel simpel opgebouwd. Je hebt geen natte afwerkingslaag of isolatie nodig.
- Onderlaag (Beton, bestaande chape, houten roostering, huidige vloer, …)
- Vloerverwarming (inclusief isolatieplaten en afdeklaag)
- Afwerkingsvloer
Je hoeft dus maar een beperkte opbouwhoogte te voorzien voor je droge systeem. Reken een minimum van 2,6cm voor de vloerverwarming en tel hierbij de dikte van je gewenste afwerkingsvloer op.
Droog systeem versus nat systeem
Nat systeem
Tragere reactiesnelheid
Budgetvriendelijk
Energie-efficiënt
Natte afwerkingslaag
Droog systeem
Snelle reactiesnelheid
Iets duurdere oplossing, wel geen isolatie of natte afwerkingslaag nodig
Energie-efficiënt
Droge afwerkingslaag
Vloerverwarming droog systeem laten plaatsen
Bij Thermoduct produceren en installeren we al meer dan 60 jaar vloerverwarming.
Onze installateurs mogen zich dan ook gerust experts noemen in vloerverwarming.
Onze levertermijn bedraagt 3 à 4 weken van bestelling tot plaatsing. Wil je graag vloerverwarming laten installeren door Thermoduct? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende offerte.
Droog systeem zelf plaatsen
Steek je liever zelf de handen uit de mouwen? Dan kan je je vloerverwarming droog systeem perfect zelf leggen. Het enige dat je nodig hebt is gezond verstand, de juiste materialen en een legplan. Thermoduct werkt samen met Easykit voor handige zelfbouwpakketten.