Vloerverwarming Thermoduct Vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming warmt je vloer op met elektrische leidingen. Op deze elektrische leidingen zit een weerstand waardoor ze warm worden. De vloerverwarming warmt je afwerkingsvloer op. De stralingswarmte zorgt voor een aangename en comfortabele warmte in heel je ruimte

Ontdek alles over elektrische verwarming op deze pagina, zoals de voordelen, de werking en de 3 verschillende systemen. Nog vragen nadien? Contacteer ons, we helpen je graag verder.

Vloerverwarming elektrisch systeem

Voordelen van elektrische vloerverwarming

Heel hoge reactiesnelheid

Elektrische vloerverwarming installeren we vlak onder je afwerkingsvloer. Daarnaast warmen de kabels, matten of folies sneller op dan watergedragen vloerverwarming. Hierdoor geniet je van een heel hoge reactiesnelheid.

Extra comfort

Door de hoge reactiesnelheid warmt je ruimte snel, comfortabel en aangenaam op. Zeker in ruimtes zoals badkamers of bureaus zorgt dit voor aanzienlijk meer comfort en een grotere flexibiliteit.

Ideaal te combineren met zonnepanelen

Ben je eigenaar van zonnepanelen? Dan steek je jouw overschot aan stroom in je elektrische vloerverwarming. Een betere optie dan hem op het net te plaatsen.

elektrische vloerverwarming

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Vlak onder je afwerkingsvloer plaatsen we elektrische leidingen of matten. Die warmen op door hun weerstand en maken je vloer warm. Je elektrische vloerverwarming is dan ook aangesloten op je elektriciteitsnetwerk.

De warmte van je vloer straalt uit naar de rest van je ruimte en zorgt voor een comfortabele en aangename warmte. De reactiesnelheid van elektrische vloerverwarming is heel hoog. Je ruimte warmt dus snel op.

Elektrische vloerverwarming is een goed voorbeeld van een droog systeem, waarbij de verwarmingselementen in de isolatieplaat verwerkt zijn. Bij andere methodes, zoals het nat systeem of infrezen, worden leidingen in de chape geplaatst.

Verwarmen

Soorten elektrische vloerverwarming

Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarming op de markt: met matten, met kabels en met folies. Drie keer een snelle vloerverwarming die werkt op basis van elektrische stroom. Doordat ze verschillen in onder meer opbouwhoogte, capaciteit en opbouw, zijn ze telkens geschikt voor andere situaties. Zo vind je steeds de elektrische vloerverwarming die perfect bij jou past.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming met matten

Bij een elektrische vloerverwarming met matten zijn elektrische kabels op een dunne glasvezelmat bevestigd. Die zijn slechts 4 millimeter dik, we brengen ze dan ook rechtstreeks op de afwerkvloer aan. Doordat de matten vlak bij het vloeroppervlak liggen, warmen ze jouw ruimtes snel op. Dankzij de eenvoudige installatie is elektrische vloerverwarming met matten het populairste systeem.

 • Grootste voordeel: eenvoudig te installeren op een bestaande vloer zonder uitfrezen
 • Grootste nadeel: vooral geschikt voor niet-permanent verwarmde ruimtes
 • Vaakst voorkomende toepassing: badkamer, hobbyruimte, garage bij een renovatie
Vloerverwarming elektrisch systeem

Elektrische vloerverwarming met kabels

Hierbij leggen we één of meerdere flexibele elektrische kabels in een lussenpatroon in de chape. Die sluiten we aan op het elektriciteitsnet. De temperatuur bepaal je met een (slimme) thermostaat. De chape zorgt er voor dat de vloer trager opwarmt maar houdt de warmte wel langer vast.

 • Grootste voordeel: meest voordelige elektrische vloerverwarming, zowel in aanschaf als energieverbruik
 • Grootste nadeel: moet ingewerkt worden in de vloer dus bij bestaande vloeren moeten we sleuven frezen
 • Vaakst voorkomende toepassing: nieuwbouwwoningen
Elektrische vloerverwarming laten plaatsen

Elektrisch vloerverwarming met folies

Dit systeem kennen we ook als laminaatverwarming. Het wordt namelijk het vaakst gebruikt onder laminaat, een houten vloer of een parketvloer. Het systeem bestaat uit 3 millimeter dikke kunststof folies met koperen verwarmingsbanen. Die zijn bevestigd op polystyreen isolatieplaten om warmteverliezen aan de onderzijde te voorkomen.

 • Grootste voordeel: zeer dunne en flexibele vloeropbouw in verschillende warmtezones
 • Grootste nadeel: vooral geschikt voor niet al te grote, houten vloeren
 • Vaakst voorkomende toepassing: nieuwe houtvloeren

Wanneer kiezen voor elektrische vloerverwarming?

Past elektrische vloerverwarming in mijn woning

renovaties

Elektrische vloerverwarming wordt vooral geplaatst als extra verwarming. Bij renovaties wordt er dan ook vaak elektrische vloerverwarming geplaatst in ruimtes zoals badkamers en bureaus omdat je hier een hoge reactiesnelheid nodig hebt.

nieuwbouw

Ook in nieuwbouwwoningen wordt er vaak elektrische vloerverwarming geplaatst als bijverwarming. Net als bij renovaties voornamelijk in ruimtes zoals badkamers en bureaus omwille van de hoge reactiesnelheid.

Elektrische vloerverwarming laten plaatsen

Bij Thermoduct produceren en installeren we al meer dan 60 jaar vloerverwarming.
Onze installateurs mogen zich dan ook gerust experts in vloerverwarming noemen.

Onze levertermijn bedraagt 3 à 4 weken van bestelling tot plaatsing. Laat ook jij je vloerverwarming installeren door Thermoduct? Neem contact op voor een vrijblijvende offerte.

Elektrische vloerverwarming laten plaatsen

Vaakgestelde vragen over elektrische vloerverwarming

Hoeveel kost elektrische vloerverwarming?

De prijs voor de aanschaf, de installatie en het verbruik van elektrische vloerverwarming is afhankelijk van heel wat factoren. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

 • Het systeem: kies je voor een natte of droge installatie en voor kabels, matten of folies?
 • De omgeving: hoe energiezuinig is je woning? In welk klimaat leef je? En moeten je ruimtes continu verwarmd worden of niet?
 • De vloer: plaats je een nieuwbouw of onderneem je een renovatie? In wat voor staat verkeert je vloer? En is er extra isolatie nodig onder je vloerverwarming?
 • De installatie: komt je elektrische vloerverwarming onder een nieuwe of bestaande vloer of net bovenop een bestaande vloer?
 • De stroomvoorziening: beschik je over zonnepanelen om je vloerverwarming van energie te voorzien?

De kostprijs van elektrische vloerverwarming bedraagt gemiddeld tussen de 60 en 120 euro per vierkante meter. Dat is relatief weinig vergeleken met andere verwarmingssystemen. Bovendien ligt je verbruik lager. Elektrische vloerverwarming is dan ook een verstandige investering.

Is elektrische vloerverwarming energie-efficiënt?

Dat is afhankelijk van de ruimte waarin je het systeem installeert. Hoe beter die geïsoleerd is en hoe beter de vloer de warmte doorgeeft, hoe efficiënter de verwarming is. Vloerverwarming verbruikt minder energie dan bijvoorbeeld radiatoren. Bovendien draait ze op elektriciteit, dat duurzaam is, in tegenstelling tot de meeste gassoorten.

Voor welke ruimtes is elektrische vloerverwarming geschikt?

Elektrische vloerverwarming rendeert het best in kleinere ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden, zoals je badkamer, je hobbyruimte en je bergplaats. Hier kies je voor dit systeem als hoofdverwarming omdat het makkelijk te installeren is, geen extra toestellen zoals ketels vraagt en energie-efficiënt is.

In grotere ruimtes die continu verwarmd zijn, zoals een woonkamer of slaapkamer, komt elektrische vloerverwarming het best tot zijn recht als bijverwarming.Gebruik het dan ook in combinatie met een andere warmtebron, bijvoorbeeld vloerverwarming met radiatoren.

Hoe onderhoud je elektrische vloerverwarming?

In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen heeft elektrische vloerverwarming geen onderhoud nodig. Eenmaal geïnstalleerd geniet je zorgeloos van de aangename en comfortabele warmte. Hoor je af en toe getik in de buizen? Dan is het tijd om je vloerverwarming te ontluchten.

Welke vloerbedekking is geschikt bij elektrische vloerverwarming?

Natuurlijk kun je onder elke vloer verwarming leggen. Alleen geven niet alle materialen de gegenereerde warmte even goed door naar de ruimte erboven. Steen is de beste keuze, maar ook bepaalde tapijten, vinyl en andere kunststoffen zijn geschikt. Het label van de vloerbedekking vertelt je of die goed combineert met elektrische vloerverwarming. Niet te dik hout zoals parket en laminaat is een optie, in combinatie met geïsoleerde verwarmingsfolie. Ontdek hier alle mogelijkheden voor vloerbedekkingen op vloerverwarmingen.

Is elektrische vloerverwarming ook snelle vloerverwarming?

Ja, absoluut! Een van de grote voordelen van elektrische vloerverwarming is de hoge reactietijd. In tegenstelling tot watergedragen vloerverwarming, die relatief veel tijd nodig heeft voor hij je ruimte op de gewenste temperatuur brengt, is dit een snelle vloerverwarming. De kabels bevinden zich vlak onder je vloer en warmen sneller op. Zo geniet je binnen enkele minuten van een comfortabele temperatuur, wanneer je maar wil.