VloerkoelingThermoduct Vloerkoeling

Kies jij voor watergedragen vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp? Dan kan je het systeem ook gebruiken als vloerkoeling.

Er stroomt dan koud water door de leidingen van je vloerverwarming. Het koude water absorbeert de warmte uit je woning en je vloer wordt kouder. Hierdoor wordt de gevoelstemperatuur lager dan de werkelijke kamertemperatuur.

Met vloerkoeling krijg je de ruimte 3 tot 7°C kouder dan de buitentemperatuur, afhankelijk van de isolatie van je woning.

Wat is vloerkoeling

Soorten vloerkoeling

Nat systeem

De vloerkoeling buizen worden onder vloeibaar materiaal geïnstalleerd zoals chape of polybeton.

Droog systeem

De vloerkoeling buizen worden in voorgevormde EPS-platen gelegd en afgedekt met fermacell of tegelplaten.

Infrezen

Er worden geulen in de bestaande chape gefreesd waar vloerkoeling buizen in worden gelegd.

Hoe werkt vloerkoeling

Hoe werkt vloerkoeling?

Bij vloerkoeling circuleert er koud water door de buizen die in je vloer zitten. Het is een vorm van stralingskoeling waarbij je vloer fungeert als een grote oppervlakte voor warmte-uitwisseling. Het proces begint bij je warmtepomp die koud water door de leiding in je vloer pompt.

Als het koude water door de leidingen stroomt, neemt het de warmte op van de ruimte erboven. Hierdoor wordt de lucht in de ruimte gekoeld. Het verwarmde water stroomt terug naar je warmtepomp om opnieuw gekoeld te worden. Daarna begint het proces opnieuw. Dit gaat door totdat de gewenste temperatuur in de ruimte is bereikt.

Verwarmen

Voordelen van vloerkoeling

Energiezuinig koelingssysteem
Onzichtbaar systeem
Volledig geluidloos
Verwarmen én koelen met één systeem
Geen koude luchtstroom

Nadelen van vloerkoeling

Enkel combineerbaar met een warmtepomp
Beperkte en minder snelle koeling
Ingrijpendere werkzaamheden dan bij airco

Vloerkoeling versus airco

Vloerkoeling en airconditioning zijn beide systemen om de temperatuur in je gebouw te regelen. Het verschil zit in de werking van de systemen.

Vloerkoeling maakt gebruik van koud water dat door leidingen in je vloer stroomt om je ruimte te koelen. Het water absorbeert warmte en verlaagt zo de temperatuur. Dit systeem biedt voordelen zoals energiezuinigheid, een comfortabel binnen klimaat en geen geluidsoverlast. Daarnaast is het systeem ook te gebruiken als vloerverwarming.

Airconditioning maakt gebruik van een koelmiddel om warmte uit de lucht te absorberen en de temperatuur te verlagen. Dit koelmiddel circuleert door een gesloten systeem van buizen en verdampt en condenseert om warmte te absorberen en af te voeren. Airco is in staat om snel en efficiënt warmte uit de lucht te verwijderen, maar het kan ook koude tocht veroorzaken en soms lawaaierig zijn.

Een duwtje in de rug nodig om de knoop door te hakken? Laat je adviseren door onze experts. Zij helpen je graag verder.

Vloerkoeling versus airco

Past vloerkoeling in mijn woning?

Past vloerkoeling in mijn woning

Renovaties

Vloerkoeling kan perfect worden geïnstalleerd tijdens een renovatie. Afhankelijk van je budget en tijd, past elke soort vloerkoeling in je woning.

nieuwbouw

In bijna alle gevallen wordt er vloerverwarming/koeling geplaatst in nieuwbouwwoningen. Elke soort vloerkoeling past in jouw nieuwe woning.

Vloerkoeling leggen

Bij Thermoduct produceren en installeren we al meer dan 60 jaar vloerkoeling. Onze installateurs mogen zich dan ook gerust experts noemen in vloerkoeling.

Onze levertermijn bedraagt 3 à 4 weken van bestelling tot plaatsing. Wil je graag vloerkoeling laten installeren door Thermoduct? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende offerte.

Vloerkoeling zelf leggen

Steek je liever zelf de handen uit de mouwen? Dan kan je je vloerkoeling perfect zelf leggen. Het enige dat je nodig hebt is gezond verstand, de juiste materialen en een legplan. Thermoduct werkt samen met Easykit voor handige zelfbouwpakketten.

Vloerkoeling leggen
Vloerverwarming buizen

Vloerverwarming buizen

Vloerkoeling maakt gebruik van buizen om het koude water door je vloer te sturen. Welke buizen je exact nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. We helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze.

Vloerverwarming bevestigen

Vloerkoeling kan op verschillende manieren worden bevestigd, afhankelijk van het type vloer en de installatiemethode die wordt gebruikt. Wij helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.

Vloerverwarming collectoren

Collectoren zijn verdeelstukken die worden gebruikt om de stroom van het water te regelen en te verdelen door je vloerkoeling. Wij helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.

Over Thermoduct

Onze uitgebreide kennis en ervaring brengen de gewenste hoeveelheid warmte en koude op de juiste plaats, op het juiste moment.

Wens je informatie over onze producten en diensten? Neem vrijblijvend contact op, wij staan je graag te woord!