Legplan vloerverwarming

Wat is een legplan voor vloerverwarming?

Een legplan voor vloerverwarming is een gedetailleerde tekening of diagram dat de exacte lay-out en positionering van de verwarmingsbuizen aangeeft. Dit plan is essentieel voor een correcte installatie van het vloerverwarmingssysteem. Het zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de vloer.

Met een goed legplan weet je welke kringen je moet maken en hoe lang ze zijn. Op basis van het plan wordt dan je materiaallijst opgemaakt. Zo vermijden we overschotten en verkleinen we onze ecologische voetafdruk.

Legplan vloerverwarming

Soorten legplannen voor vloerverwarming

slakkenhuispatroon vloerverwarming

Slakkenhuispatroon

Het slakkenhuispatroon is het meest gebruikte legpatroon voor vloerverwarming in woningen, appartementen en showrooms. Je buizen vertrekken van je collector naar de buitenkant van de ruimte en worden zoals een slak naar het midden geleid in een spiraal.

Hierbij lopen de vloerverwarmingsbuizen voor aan- en afvoer naast elkaar. Zo krijg je een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling. Dit legpatroon wordt toegepast bij vloerverwarming nat systeem.

meander patroon

Meanderpatroon

Een alternatief voor het slakkenhuispatroon is het meanderpatroon. Dat gebruiken we vooral in grote gebouwen of industriële hallen. De aan- en afvoerbuizen leggen we niet naast elkaar, maar in een lus. Hierdoor krijg je wel een ongelijke warmteverdeling, maar door de grote oppervlaktes bekom je toch een gelijkmatige verdeling.

Je vertrekt dus vanuit je collector en gaat heen en weer. Dit legpatroon wordt toegepast bij vloerverwarming droog systeem.

dubbel meander patroon

Dubbel meanderpatroon

Een laatste alternatief is het dubbel meanderpatroon. Dit wordt enkel gebruikt voor grote industriële toepassingen zoals diepvriescellen. Je vertrekt met 2 kringen en gaat daarmee over en weer.

Dit legpatroon werd speciaal ontwikkeld om risico’s te vermijden. Een defecte kring heeft in een diepvriescel namelijk vaak zware gevolgen (de chape barst of verschuift door bevriezing). Indien de eerste kring defect is, vangt de tweede kring alles op.

Legplan vloerverwarming

Wat staat er op een legplan voor vloerverwarming?

Er staan enkele belangrijke elementen op je legplan voor vloerverwarming:

  • Ruimtelijke indeling: het plan geeft de ruimtelijke indeling van de te verwarmen zone(s) aan. Inclusief de afmetingen van kamers en vaste objecten zoals muren, deuren en ramen.
  • Verwarmingsbuizen of -kabels: het legplan toont de exacte locatie van de verwarmingsbuizen- of kabels in de vloer. Dit omvat de afstand tussen de buizen en hun diepte onder het vloeroppervlak.
  • Verdeelcollectoren: ook de locatie van de verdeelcollectoren staat op het plan. Hier wordt warm water in de buizen gepompt en teruggevoerd naar de verwarmingsbron.
  • Regelzones: voor grotere vloerverwarmingssystemen worden meerdere regelzones gedefinieerd op basis van de ruimtelijke indeling. Elke regelzone heeft zijn eigen verdeelcollector en thermostaat voor individuele temperatuurregeling.
  • Leidinglengtes en -diameters: het plan bevat informatie over de lengtes van de verwarmingsbuizen of -kabels, evenals hun diameter. Deze gegevens zijn belangrijk voor het berekenen van de totale lengte van het systeem en het bepalen van de juiste flow en warmteafgifte.

Een correct legplan voor vloerverwarming wordt opgesteld door een professionele installateur. Het is van cruciaal belang om dit plan zorgvuldig te volgen tijdens de installatie. Zo zorg je ervoor dat je vloerverwarmingssysteem optimaal presteert en een efficiënte warmteverdeling heeft.

Zelf een legplan maken voor vloerverwarming

legplan vloerverwarming niveau 1

Zelf een legplan maken voor vloerverwarming

Ga je je vloerverwarming zelf leggen? Met wat technisch inzicht is dat perfect mogelijk. Je legplan zelf opstellen raden we echter wel af. Dit moet altijd gebeuren door een vloerverwarmingsexpert.  

Koop jij een zelfbouwpakket aan bij één van onze partners? Dan maken wij voor jou het legplan op.

Legplan laten maken

Thermoduct: expert in vloerverwarming

Thermoduct is al meer dan 60 jaar actief als fabrikant en systeemintegrator van vloerverwarming en koelsystemen. Onze uitgebreide kennis en ervaring brengen de gewenste hoeveelheid warmte en koude op de juiste plaats, op het juiste moment.

Wens je informatie over onze producten en diensten? Neem vrijblijvend contact op, wij staan je graag te woord!