Vloerverwarming bij renovaties

Vloerverwarming valt niet meer weg te denken bij nieuwbouwwoningen. Maar, wat als jij een oude woning hebt gekocht om op te knappen? Ook dan is vloerverwarming een mogelijkheid. De belangrijkste factor voor vloerverwarming bij renovaties is de beschikbare opbouwhoogte. Onze vloerverwarming experts leggen het graag tot in detail voor je uit.

Vloerverwarming bij renovaties: mogelijkheden

Opbouwhoogte vloerverwarming elektrisch systeem

Elektrische vloerverwarming

Heb je absoluut geen opbouwhoogte beschikbaar? Dan kies je best voor elektrische vloerverwarming. Deze elektrische mat is flinterdun en past onder elke afwerkingsvloer. Je geniet van een snelle reactietijd en extra comfort.

Heb jij zonnepanelen? Dan verwarm je je huis simpelweg met het overschot aan stroom.

Opbouwhoogte vloerverwarming infrezen

Vloerverwarming infrezen

Om vloerverwarming in te frezen worden er in je bestaande chape, betonvloer of fermacell platen gleuven gemaakt. In deze gleuven worden de vloerverwarmingsbuizen of kabels rechtstreeks geplaatst. Hier komt je afwerkingsvloer bovenop. Dit maakt vloerverwarming infrezen de minst ingrijpende manier om vloerverwarming in je bestaande woning te leggen.

Hiervoor heb je voldoende infrees ruimte nodig. Minstens 2 cm volstaat. Houd wel rekening met onderliggende leidingen. Die mogen uiteraard niet geraakt worden.

Opbouwhoogte vloerverwarming droog systeem (1)

Vloerverwarming droog systeem

Vloerverwarming droog systeem bestaat uit isolatieplaten met voorgemaakte geulen en geleidingsprofielen. Hier worden de buizen of kabels rechtstreeks in geplaatst. Hierboven komt een droge afwerkingslaag zoals fermacell platen of tegelplaten. Voor dit systeem voorzie je een opbouwhoogte van minimaal 2,6 cm exclusief afwerking.

Voor de plaatsing van dit systeem moet vaak enkel de afwerkingsvloer worden uitgebroken. Houd er wel rekening mee dat de ondergrond 100% vlak moet zijn.

Opbouwhoogte vloerverwarming nat systeem (1)

Vloerverwarming nat systeem

Bij vloerverwarming nat systeem komt er bovenop je vloerverwarmingsbuizen of elektrische kabels een natte afdekkingslaag zoals chape of polybeton. Voor de vloerverwarming zelf heb je een opbouwhoogte nodig van minstens 5 centimeter exclusief afwerkingsvloer. De exacte hoogte is afhankelijk van de soort chape. Zo reken je voor vloeibare chape maar 1 of 2 cm extra.

Dit systeem is dus vooral geschikt voor totaalrenovaties waarin ook de bestaande vloer volledig wordt uitgebroken. Oude woningen staan af en toe zelfs nog gewoon op zand. Je moet hier dus ook een nieuwe betonplaat en isolatie voorzien.

Contacteer één van onze experts voor advies op maat.

Vloerverwarming zelf installeren bij renovaties

Ben jij een handige Harry of Hariette en steek jij graag zelf de handen uit de mouwen? Dan is het mits een beetje technisch inzicht perfect mogelijk om vloerverwarming zelf te installeren in je bestaande woning. Vloerverwarming nat en droog systeem installeer je eenvoudig zelf met een legplan.

Voor vloerverwarming infrezen heb je specifiek gereedschap nodig. Dit laat je dan ook beter uitvoeren door een professional. Kosten-baten is dit niet interessant om zelf te doen wegens de hoge aankoop/huur prijs van de benodigde materialen.

Waarmee rekening houden bij een vloerverwarming voor een renovatie?

Kies je voor vloerverwarming bij je verbouwing? Denk zeker aan volgende zaken.

  • Opbouwhoogte: uiteraard is voor vloerverwarming, met vloerisolatie en leidingen, meer opbouwhoogte nodig dan voor alleen vloerbedekking. De opbouwhoogte, het verschil tussen de ondervloer en je dorpels, is een belangrijke factor bij de keuze van het systeem.
  • Huidige vloerbedekking: wil je koste wat kost de bestaande vloer behouden? Dan wordt het lastig om vloerverwarming onder die vloer te plaatsen. Gelukkig is er een efficiënt en comfortabel alternatief systeem.
  • Isolatie: niet alleen de vloerisolatie onder je vloerverwarming is belangrijk. Om optimaal te genieten van je nieuwe installatie zijn goed geïsoleerde binnenmuren, plafonds en gevels eveneens cruciaal. Zorg daar zeker voor tijdens je renovatie.
  • Ondervloer: die moet helemaal vlak en effen zijn en bovendien het gewicht van je vloerverwarmingsinstallatie, dekvloer en meubilair kunnen dragen. Dat wordt mogelijk een probleem wanneer je bijvoorbeeld op een houten constructie vloerverwarming wil plaatsen op je eerste verdieping.
vloerverwarming renovatie
vloerverwarming renovatie

Je vloerverwarming bij een renovatie afwerken

Je keuze ligt vast, je bent zelf aan de slag gegaan of vertrouwde het werk toe aan Thermoduct, en je vloerverwarming is perfect geplaats zoals het hoort. Dan is het tijd om je vloer af te werken. Een belangrijke stap in het proces. Je vloerbedekking is immers de laatste temperatuurbarrière tussen je vloerverwarming en de ruimte die je verwarmt.

Er bestaan heel wat verschillende mogelijkheden voor vloerbedekkingen bij vloerverwarming. We sommen slechts enkele van onze suggesties op:

  • Steen en beton zijn onderhoudsvriendelijk, slijtvast en vooral uitstekende warmtegeleiders.
  • PVC-vloeren en vinylvloeren hebben een lage thermische weerstand en worden alsmaar populairder.
  • Of een gietvloer perfect matcht met vloerverwarming is afhankelijk van het materiaal. Kunstharsen zijn een goede keuze, cement minder.
  • Volledige houten vloeren zijn niet ideaal, maar dunnere parketten en laminaten kunnen wel.
  • Kies je voor tapijt, bekijk dan zeker de PIT-symbolen, die aangeven hoe goed het materiaal past bij vloerverwarming.

Over Thermoduct

Thermoduct is al meer dan 60 jaar actief als fabrikant en systeemintegrator van vloerverwarming en koelsystemen. Onze uitgebreide kennis en ervaring brengen de gewenste hoeveelheid warmte en koude op de juiste plaats, op het juiste moment.

Wens je informatie over onze producten en diensten? Neem vrijblijvend contact op, wij staan je graag te woord!