Vloerverwarming bij renovaties
Vloerverwarming valt niet meer weg te denken bij nieuwbouwwoningen. Maar, wat als jij een oude woning hebt gekocht om op te knappen? Ook dan is vloerverwarming een mogelijkheid. De belangrijkste factor voor vloerverwarming bij renovaties is de beschikbare opbouwhoogte. Onze vloerverwarming experts leggen het graag tot in detail voor je uit.
Vloerverwarming bij renovaties: mogelijkheden
Elektrische vloerverwarming
Heb je absoluut geen opbouwhoogte beschikbaar? Dan kies je best voor elektrische vloerverwarming. Deze elektrische mat is flinterdun en past onder elke afwerkingsvloer. Je geniet van een snelle reactietijd en extra comfort.
Heb jij zonnepanelen? Dan verwarm je je huis simpelweg met het overschot aan stroom.
Vloerverwarming infrezen
Om vloerverwarming in te frezen worden er in je bestaande chape, betonvloer of fermacell platen gleuven gemaakt. In deze gleuven worden de vloerverwarmingsbuizen of kabels rechtstreeks geplaatst. Hier komt je afwerkingsvloer bovenop. Dit maakt vloerverwarming infrezen de minst ingrijpende manier om vloerverwarming in je bestaande woning te leggen.
Hiervoor heb je voldoende infrees ruimte nodig. Minstens 2 cm volstaat. Houd wel rekening met onderliggende leidingen. Die mogen uiteraard niet geraakt worden.
Vloerverwarming droog systeem
Vloerverwarming droog systeem bestaat uit isolatieplaten met voorgemaakte geulen en geleidingsprofielen. Hier worden de buizen of kabels rechtstreeks in geplaatst. Hierboven komt een droge afwerkingslaag zoals fermacell platen of tegelplaten. Voor dit systeem voorzie je een opbouwhoogte van minimaal 2,6 cm exclusief afwerking.
Voor de plaatsing van dit systeem moet vaak enkel de afwerkingsvloer worden uitgebroken. Houd er wel rekening mee dat de ondergrond 100% vlak moet zijn.
Vloerverwarming nat systeem
Bij vloerverwarming nat systeem komt er bovenop je vloerverwarmingsbuizen of elektrische kabels een natte afdekkingslaag zoals chape of polybeton. Voor de vloerverwarming zelf heb je een opbouwhoogte nodig van minstens 5 centimeter exclusief afwerkingsvloer. De exacte hoogte is afhankelijk van de soort chape. Zo reken je voor vloeibare chape maar 1 of 2 cm extra.
Dit systeem is dus vooral geschikt voor totaalrenovaties waarin ook de bestaande vloer volledig wordt uitgebroken. Oude woningen staan af en toe zelfs nog gewoon op zand. Je moet hier dus ook een nieuwe betonplaat en isolatie voorzien.
Contacteer één van onze experts voor advies op maat.
Vloerverwarming zelf installeren bij renovaties
Ben jij een handige Harry of Hariette en steek jij graag zelf de handen uit de mouwen? Dan is het mits een beetje technisch inzicht perfect mogelijk om vloerverwarming zelf te installeren in je bestaande woning. Vloerverwarming nat en droog systeem installeer je eenvoudig zelf met een legplan.
Voor vloerverwarming infrezen heb je specifiek gereedschap nodig. Dit laat je dan ook beter uitvoeren door een professional. Kosten-baten is dit niet interessant om zelf te doen wegens de hoge aankoop/huur prijs van de benodigde materialen.
Over Thermoduct
Thermoduct is al meer dan 60 jaar actief als fabrikant en systeemintegrator van vloerverwarming en koelsystemen. Onze uitgebreide kennis en ervaring brengen de gewenste hoeveelheid warmte en koude op de juiste plaats, op het juiste moment.
Wens je informatie over onze producten en diensten? Neem vrijblijvend contact op, wij staan je graag te woord!