Vloerverwarming met warmtepomp

Vloerverwarming is een energiezuinig en comfortabel verwarmingssysteem. Je verwarmt nog efficiënter wanneer je de combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp maakt. Hoe werken de twee samen, wat zijn de voordelen en nadelen, en welk type warmtepomp is ideaal voor jouw vloerverwarming? Ontdek het hieronder.

 

vloerverwarming met warmtepomp
vloerverwarming met warmtepomp

Zo werkt een warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit zijn omgeving. Afhankelijk van het type is dat uit de omgevingslucht of, bij geothermische warmtepompen, uit de bodem of het grondwater. Via een watercircuit of een luchtcircuit geeft de warmtepomp de warmte door aan jouw verwarmingssysteem. Dat kunnen radiatoren, convectoren of vloerverwarming zijn. Die laatste optie is het zuinigst, duurzaamst en comfortabelst.

Zo werken een warmtepomp en vloerverwarming samen

Vloerverwarming bestaat uit buizen die warm water of matten die elektrische draden onder je vloer geleiden. De gelijkmatige afgifte van warmte aan je ruimte zorgt voor aangenaam comfort. Bovendien is vloerverwarming een onderhoudsvrij en onzichtbaar systeem. Het biedt dus heel wat voordelen in vergelijking met bijvoorbeeld de traditionele radiatoren. Heb je vragen over de verschillende soorten vloerverwarming? Contacteer Thermoduct, jouw specialist ter zake.

Vloerverwarming met een warmtepomp werkt net hetzelfde als met een cv-ketel. Het water in de buizen wordt echter tot maximum ongeveer 40°C verwarmd. Dat kost minder energie dan de gemiddeld 60°C die nodig is voor radiatoren. Je verwarmingssysteem is nog duurzamer in combinatie met een warmtepomp. Die gebruikt hernieuwbare energie uit de omgevingslucht, de aardwarmte of grondwater. Het heeft dan ook een kleinere ecologische voetafdruk dan een verwarmingsketel die werkt op gas.

vloerverwarming in combinatie met warmtepomp

Verschillende soorten warmtepompen voor vloerverwarming

Om te beslissen welke warmtepomp het best past bij jouw woonsituatie en budget, is het belangrijk te weten welke mogelijkheden er zijn. Naargelang hun werking verdelen we warmtepompen onder in volgende categorieën.

Hybride warmtepomp voor vloerverwarming

Een systeem met een hybride warmtepomp combineert een lucht-water warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt, met de klassieke verwarmingsketel, die je inschakelt op koude dagen. Dit type is ideaal voor bijvoorbeeld een gerenoveerde woning met een gasaansluiting.

Lucht-water warmtepomp voor vloerverwarming

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht en transporteert dit via een watercircuit naar je woning. Het is dan ook perfect mogelijk om het aan te sluiten op watergedragen vloerverwarming. Omdat er geen ingrijpende werken nodig zijn voor dit type warmtepomp, is het een populaire keuze.

Bodem-water warmtepomp voor vloerverwarming

Een bodem-water warmtepomp of grond-water warmtepomp is een eerste type geothermische warmtepompen. Dit systeem haalt aardwarmte uit de grond en transporteert die via een watercircuit. Je hebt er voldoende grondoppervlak en voldoende budget voor de boringen voor nodig. Door de constante temperatuur van de aardwarmte ligt het rendement wel hoger en is het mogelijk om in de zomer op een passieve manier te koelen.

Water-water warmtepomp voor vloerverwarming

Ook het tweede type geothermische warmtepompen is duur maar efficiënt. Om gebruik te maken van grondwater heb je namelijk twee putten nodig: één voor het oppompen en één voor het lozen. De continue temperatuur van het grondwater zorgt wel voor een erg hoog rendement, ook op koudere dagen.

Lucht-lucht warmtepomp, niet voor vloerverwarming

Een lucht-lucht warmtepomp, die we beter kennen als de klassieke airco, onttrekt warmte aan de omgevingslucht en transporteert die via luchtkanalen naar bijvoorbeeld ventilatoren. Door het grote energieverlies bij het omzetten van luchtwarmte naar een ander type energie is deze optie niet geschikt voor vloerverwarming.

beste warmtepomp voor vloerverwarming

De beste warmtepomp voor vloerverwarming

Welke warmtepomp je best kiest voor je vloerverwarming, hangt af van verschillende factoren. Dit zijn de twee belangrijkste:

  • Je woonsituatie: ben je een nieuw huis aan het bouwen of renoveer je een bestaande woning? Vervang je je cv-ketel of combineer je hem met een warmtepomp? En heb je de mogelijkheid om grondboringen te laten verrichten?
  • Je budget: een warmtepomp vraagt een grotere investering maar verdient zichzelf sneller terug dan een cv-ketel. Goed om te weten: de Vlaamse overheid (via Mijn VerbouwPremie) en sommige gemeentes bieden premies aan voor het plaatsen van een warmtepomp.

De populairste keuze voor een vloerverwarming met warmtepomp is een combinatie van watergedragen vloerverwarming met een lucht-water warmtepomp. Die is namelijk relatief eenvoudig aan te sluiten op zowel een bestaande als een nieuwe vloerverwarming.

Vermogen van warmtepomp bij vloerverwarming

Een warmtepomp haalt warmte uit zijn omgeving, namelijk de lucht, de bodem of het grondwater, en verhoogt daarvan de temperatuur, bijvoorbeeld van 12°C naar 30°C. Daarvoor heeft het apparaat steeds energie nodig van het elektriciteitsnet. Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een warmtepomp is dan ook het bepalen van het juiste vermogen. Dat hangt af van onder meer de oppervlakte die je verwarmt en hoe goed of slecht je woning geïsoleerd is.

vermogen van warmtepomp

Voordelen van vloerverwarming met warmtepomp

Overweeg je de installatie van een vloerverwarming gecombineerd met een warmtepomp? Deze voordelen trekken je ongetwijfeld over de streep.

  • Efficiënt op lage temperaturen: vloerverwarming werkt op minder hoge temperaturen dan andere systemen en een warmtepomp is ideaal voor die lagere temperaturen.
  • Energiezuinige verwarming: een warmtepomp gebruikt gratis energie, vloerverwarming verwarmt je ruimtes gelijkmatig en comfortabel.
  • Milieuvriendelijk: een warmtepomp gebruikt hernieuwbare energie, uit zijn omgeving of via zonnepanelen.
  • Vloerkoeling: met een omkeerbare warmtepomp is het mogelijk je ruimtes af te koelen wanneer het buiten warm is.

Nadelen van vloerverwarming met warmtepomp

Je geniet van verschillende voordelen, maar hou ook rekening met volgende zaken wanneer je je ruimtes verwarmt met vloerverwarming en een warmtepomp.

  • Grote investering: een lucht-water warmtepomp is duur, geothermische waterpompen zijn nog duurder. Door hun hoge energie-efficiëntie verdienen ze zichzelf op termijn wel terug.
  • Belang van isolatie: het heeft geen zin te investeren in complexe verwarmingssystemen wanneer de warmte onmiddellijk naar buiten ontsnapt omdat je woning onvoldoende geïsoleerd is.
  • Langere opwarmtijd: vloerverwarming geeft warmte gelijkmatig, maar ook relatief langzaam af. Vermijd daarom de noodzaak om snel op te warmen door je vloerverwarming op een constante temperatuur te houden.

Interesse in vloerverwarming met een warmtepomp?

Dan ben je bij Thermoduct aan het juiste adres. Al meer dan 60 jaar produceren en installeren we vloerverwarmingen en koelsystemen. Je rekent op ons voor jouw warmte en koelte, op het juiste moment op de juiste plaats. Heb je vragen over welke vloerverwarming en welke warmtepompen het best passen bij jouw situatie? Contacteer ons, we overlopen graag samen alle opties.

Veelgestelde vragen over vloerverwarming met warmtepomp

Wanneer is vloerverwarming met een warmtepomp de beste keuze?

Vloerverwarming met warmtepomp is de meest geschikte optie wanneer je kiest voor een duurzaam en efficiënt verwarmingssysteem. Dat functioneert wel pas optimaal in een goed geïsoleerd gebouw met weinig warmteverlies. Het is dan ook ideaal voor nieuwbouwwoningen.

Ben je op zoek naar een systeem dat zowel in de zomer als in de winter aan al jouw wensen voldoet? Een vloerverwarming met warmtepomp biedt de mogelijkheid om zowel op te warmen als te koelen. Bij andere verwarmingssystemen is dat veel moeilijker.

Vloerverwarming met warmtepomp is bovendien extra interessant in combinatie met zonnepanelen. Wanneer bijvoorbeeld de omgevingslucht te koel is, wordt je warmtepomp aangedreven door de elektriciteit die je zelf opwekt.

Wat is de beste vloerverwarming met een warmtepomp?

Ook de keuze van je vloerverwarming hangt af van een aantal factoren. De populairste optie is buizen met warm water als hoofdverwarming en elektrische vloerverwarming als bijverwarming, eventueel aangedreven door zonnepanelen. Voor watergedragen systemen heb je verder keuze uit:

Is het mogelijk om te koelen met vloerverwarming met een warmtepomp?

Om te koelen met vloerverwarming en een warmtepomp, heb je watergedragen vloerverwarming en een omkeerbare warmtepomp nodig die zowel verwarmt als koelt. Wanneer er koud in plaats van warm water door de buizen stroomt, daalt de temperatuur in de ruimte enkele graden. Zo’n vloerkoeling is vooral aangenaam op hete zomerdagen. Laat de watertemperatuur niet onder 17°C zakken, zo ontstaat er geen dauwvorming op je vloer.

Contacteer ons

Heirbaan 47G
B-2640 Mortsel

+32 3 231 48 24
+32 3 231 36 82

info@thermoduct.be

BE0442.540.031