Vloerverwarming versus radiatoren

Vloerverwarming of radiatoren, wat kies je best?

Om je woning op te warmen, kies je voor vloerverwarming, radiatoren of een combinatie. Vloerverwarming geeft een aangename warmte, is energiezuiniger en bespaart ruimte. Geen wonder dus dat die optie alsmaar populairder wordt. Toch zien we ook de klassieke radiatoren nog steeds huizen verwarmen.

Hoe werken beide systemen, wat zijn hun voordelen, en wat is de beste keuze voor jou? Daarvoor houd je rekening met onder meer je woningtype, je budget en je wensen. Lees verder en ontdek het zelf. Of stel jouw vraag aan Thermoduct, al meer dan 60 jaar gespecialiseerd in vloerverwarmingen.

Vloerverwarming vs radiatoren
werking vloerverwarming

De werking van vloerverwarming en radiatoren

In essentie werken vloerverwarming en radiatoren op dezelfde manier. De temperatuur van water in buizen of de weerstand van elektriciteit in kabels geeft warmte af aan de ruimte, waardoor de temperatuur stijgt. Radiatoren geven convectiewarmte af: ze warmen de lucht op, waardoor die zich verplaatst en de hele ruimte opwarmt. Combineer dat met de kleine oppervlakte van een radiator en je begrijpt waarom de temperatuur in de buizen relatief hoog moet zijn. Vloerverwarming werkt met gelijkmatige stralingswarmte, waardoor een lagere watertemperatuur voldoende is.

Niet alleen de werking, ook de installatie van beide systemen verschilt. Radiatoren zijn relatief eenvoudig te plaatsen in een ruimte, tenminste wanneer er voldoende plaats is aan de muren. Voor vloerverwarming daarentegen moet de vloer opgebroken worden. De vele voordelen van vloerverwarming maken het toch de ideale keuze bij een nieuwbouw en bij een grondige renovatie of benovatie.

Combineer vloerverwarming en radiatoren

Hieronder vertellen we je graag meer over de voordelen en nadelen van vloerverwarming en radiatoren. Onthoud wel dat de twee elkaar niet hoeven uit te sluiten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat grote ruimtes zoals een woonkamer zowel vloerverwarming als radiatoren nodig hebben. Radiatoren als bijverwarming in combinatie met vloerverwarming als hoofdverwarming vind je ook vaak in badkamers, omdat ze de ruimte sneller opwarmen.

Combinatie vloerverwarming en radiatoren
Voordelen vloerverwarming

Voordelen van vloerverwarming versus radiatoren

Vergeleken met klassieke radiatoren biedt vloerverwarming enkele duidelijke voordelen.

  • Energiezuiniger: vloerverwarming werkt op een lagere temperatuur en bespaart zo op je energiekosten.
  • Comfortabeler: vloerverwarming zorgt voor een aangename, gelijkmatige warmte in de hele ruimte, waardoor je je thermostaat lager kunt zetten voor hetzelfde wooncomfort.
  • Veelzijdiger: in combinatie met een warmtepomp zorgt vloerverwarming voor passieve koeling op warme dagen, door de warmte af te voeren.
  • Esthetischer: vloerverwarming is onzichtbaar weggewerkt onder de vloer, je verliest er dus geen plaats door en je interieur krijgt een aangenamere uitstraling.
  • Gezonder: vloerverwarming veroorzaakt geen circulatie van stof, wat voordelig is voor mensen met allergieën, of droge lucht, wat gunstig is voor de luchtvochtigheid.

Voordelen van radiatoren versus vloerverwarming

Wanneer je voor de keuze tussen vloerverwarming of radiatoren staat, is het nuttig om rekening te houden met de volgende voordelen van radiatoren.

  • Budgetvriendelijker: de eenvoudigere plaatsing en het beperktere gebruik van materialen zorgen ervoor dat radiatoren bij een renovatie goedkoper zijn dan vloerverwarming. In een nieuwbouw is de installatie van vloerverwarming goedkoper. Bovendien verdien je die investering op lange termijn terug door je lagere energiekosten.
  • Krachtiger: de hogere watertemperatuur en de convectiewarmte zorgen ervoor dat je ruimtes sneller opgewarmd zijn dan met vloerverwarming. Radiatoren verdelen die warmte wel minder gelijkmatig dan vloerverwarming – het is warmer in de buurt van de radiator, en de vloer blijft koud aanvoelen.
  • Eenvoudigere plaatsing: radiatoren installeer je bij een renovatie relatief eenvoudig, door ze aan te sluiten op de warmwaterbuizen of zelfs door ze simpelweg in het stopcontact te steken. Er zijn dus geen breekwerken nodig. Voor de plaatsing van vloerverwarming doe je best beroep op een ervaren vakman zoals Thermoduct.
voordelen radiatoren
Vloerverwarming of radiatoren prijzen

Vloerverwarming of radiatoren: de prijzen

Prijzen vergelijken voor radiatoren en vloerverwarming is erg moeilijk. Ten eerste kennen beide systemen een totaal verschillende werking. Prijzen voor radiatoren drukken we meestal uit per toestel, voor vloerverwarming per vierkante meter.

Verder zijn de kosten afhankelijk van uiteenlopende factoren. Bij radiatoren zijn dat onder meer het aantal toestellen en het vereiste vermogen, bij vloerverwarming onder andere de totale oppervlakte en de complexiteit van de plaatsing.

Doorgaans is de initiële investering in vloerverwarming bij een renovatie groter, precies doordat het ontwerp, de materialen en de plaatsing meer budget vragen. Op lange termijn verdient vloerverwarming zichzelf wel terug, omdat het heel wat energiezuiniger is dan radiatoren.

Radiatoren of vloerverwarming, wat is de beste keuze?

Of je best voor vloerverwarming of radiatoren gaat, hangt onder meer af van het type woning dat je hebt (bijvoorbeeld een nieuwbouwappartement versus een te renoveren herenhuis), je eisen op het vlak van wooncomfort (bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds warm in je woonkamer versus de klok rond in het hele huis) en het budget waarover je beschikt. De verschillende types vloerverwarming en radiatoren zijn dan ook geschikt voor verschillende toepassingen.

  • Een vloerverwarming nat systeem heeft voldoende opbouwhoogte nodig en is dan ook vooral geschikt als hoofdverwarming in nieuwe woningen.
  • Een vloerverwarming droog systeem met isolatieplaten vereist minder opbouwhoogte en is dus een optie als hoofdverwarming bij een renovatie.
  • Ingefreesde vloerverwarming is een arbeidsintensieve mogelijkheid als hoofdverwarming of bijverwarming bij een renovatie.
  • Elektrische vloerverwarming heeft een heel kleine opbouwhoogte en gebruiken we vooral als bijverwarming bij een renovatie.
  • Radiatoren aangesloten op cv-water zijn ideaal als hoofverwarming voor een gerenoveerde grote woning. Je combineert ze met bijvoorbeeld een cv-ketel of een warmtepomp.
  • Elektrische radiatoren gebruik je als hoofdverwarming of bijverwarming in kleinere, goed geïsoleerde nieuwbouwen of renovaties.
de beste keuze, vloerverwarming of radiator
Thermoduct

Vloerverwarming of radiatoren, Thermoduct helpt je verder

Thermoduct produceert en installeert al ruim 60 jaar vloerverwarmingen en koelsystemen. We zorgen voor jouw warmte en koelte, op het juiste moment op de juiste plaats. Twijfel je tussen vloerverwarming, radiatoren of een combinatie van beide? Contacteer ons, we overlopen graag samen alle opties.