Energiezuinige verwarming

comfortabel en kostenefficiënt leven

Hoe we huizen bouwen, ziet er vandaag helemaal anders uit dan 10 jaar geleden. De reden hiervoor is simpel: we willen besparen op onze energiekosten. Want er zijn veel leukere manieren om je geld te spenderen dan aan je elektriciteits- of gasfactuur. Een van de belangrijkste factoren daarin is je verwarming.

Ook hier zag je de afgelopen jaren een grote twist. Energiezuinige verwarmingssystemen maakten hun opmars. Maar welke soorten energiezuinige verwarming bestaan er? En nog belangrijker: welk systeem is het meest geschikt voor jouw woning? De verwarmingsexperts van Thermoduct bundelden al hun expertise in dit artikel.

Zit je nog met vragen? Ben je op zoek naar advies? Contacteer ons gerust. Onze experts helpen je graag verder.

energiezuinige verwarming

Voordelen van energiezuinige verwarming

Kostenbesparing

Een van de meest populaire voordelen van energiezuinige verwarming is uiteraard de besparing op je energiekosten.

Ecologische voetafdruk

Energiezuinige verwarming vermindert het totale energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen.

energie-efficiëntie

Deze systemen maken doorgaans gebruik van geavanceerde technologieën om energie-efficiëntie te maximaliseren.

Soorten energiezuinige verwarming

Watergedragen vloerverwarming

Watergedragen vloerverwarming werkt door het circuleren van warm water door leidingen die in de vloer zijn ingebed. Dit water wordt verwarmd in een boiler, een warmtepomp of een ander verwarmingssysteem. De vloer fungeert als een groot warmtereservoir, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verspreid naar de omringende ruimte. De warmte stijgt vanaf de vloer naar boven, wat resulteert in een comfortabele en aangename temperatuur.

Voordelen

 • Energiezuinig: verwarmt op lage temperatuur.
 • Comfort: stralingswarmte zorgt voor een comfortabele binnentemperatuur.
 • Onzichtbaar: buizen zitten onder je vloer wegwerkt.

Nadelen

 • Trager systeem: tragere reactiesnelheid dan traditionele radiatoren.
 • Moeilijk te herstellen: kies daarom altijd voor kwalitatief materiaal en een erkende installateur.
 • Flexibiliteit: meest energiezuinig op contante temperatuur.

Klimaatplafond

Een klimaatplafond werkt door het circuleren van warm water door leidingen die in je plafond zijn ingebed. Dit water wordt verwarmd door een boiler, warmtepomp of een ander verwarmingssysteem. Je plafond fungeert als een groot waterreservoir, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verspreid in de ruimte.

Voordelen

 • Gelijkmatige temperatuur: klimaatplafonds zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling zonder luchtbeweging, waardoor je comfort verhoogt.
 • Energie-efficiënt: ze zijn energiezuiniger omdat ze gebruikmaken van stralingswarmte.
 • Ruimtebesparing: omdat er geen radiatoren of luchtkanalen nodig zijn, bespaar je ruimte.
 • Ideaal om ook mee te koelen: door koud water door de buizen te sturen is dit ook het ideale systeem om mee te koelen.

Nadelen

 • Initiële kosten: de initiële investering is hoger dan bij traditionele systemen. Bij renovaties is het wel interessant om de kosten om de volledige vloer uit te breken af te wegen tegenover de kosten van een klimaatplafond. 
 • Mogelijke beperkingen bij hoge plafonds: bij zeer hoge plafonds is het effect van een klimaatplafond minder.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming werkt door het uitstralen van elektromagnetische golven met infrarode frequenties. Deze golven worden opgevangen door objecten en oppervlakken in de ruimte, die op hun beurt warmte genereren. Dit zorgt voor een aangename en gelijkmatige verwarming van de omgeving, vergelijkbaar met de warmte die je voelt wanneer je in de zon zit.

Voordelen

 • Zeer energiezuinig: verwarmt direct objecten en mensen, waardoor er minder warmteverlies is in vergelijking met het opwarmen van lucht.
 • Comfortabele warmte: de stralingswarmte is vergelijkbaar met zonnestralen.
 • Gerichte verwarming: specifieke zones worden verwarmd, efficiënter dan het verwarmen van de hele ruimte.

Nadelen

 • Initiële kosten: de investering is hoger dan bij traditionele systemen.
 • Zichtbare apparatuur: sommige toestellen zijn zichtbaar aanwezig en hebben invloed op je inrichting.
 • Niet geschikt als hoofdverwarming: enkel efficiënt in ruimtes waar directe en gerichte verwarming gewenst is, zoals in slaapkamers of bureauruimtes. Ideaal in badkamers die voorzien zijn van vloerverwarming voor meer comfort.
energiezuinig verwarmen

Tips om energiezuiniger te verwarmen

Het streven naar energiezuinigheid bij het verwarmen van je huis verlaagt niet enkel je energierekening. Het draagt ook bij aan het verminderen van je ecologische voetafdruk. Hier zijn enkele tips & tricks om energiezuiniger te verwarmen:

 1. Isoleer je huis: goede isolatie is de basis voor energiezuinig verwarmen. Zorg ervoor dat je muren, dak, vloeren en ramen goed geïsoleerd zijn om warmteverlies te minimaliseren.
 2. Gebruik een programmeerbare thermostaat: stel een programmeerbare thermostaat in om de temperatuur automatisch te verlagen wanneer je niet thuis bent of wanneer je slaapt. Hierdoor wordt er geen energie verspild aan het verwarmen van een lege woning.
 3. Verwarm selectief: focus op de kamers die je daadwerkelijk gebruikt. Sluit de deuren van ongebruikte ruimtes en verwarm alleen de ruimtes waar je aanwezig bent.
 4. Zet de thermostaat lager: een kleine aanpassing van slechts 1°C leidt al tot energiebesparingen.
 5. Gebruik zonnewarmte: open overdag gordijnen en luiken om van natuurlijk zonlicht en warmte te profiteren. Sluit ze ’s avonds om warmte vast te houden.
 6. Stel de perfecte warmte in: een te hoge of lage temperatuur is slecht voor het klimaat en voor je portemonnee. Lees daarom onze tips voor het instellen van de ideale temperatuur voor je vloerverwarming.

Advies nodig?

Thermoduct: expert in energiezuinige oppervlakteverwarming en koeling

Thermoduct is al meer dan 60 jaar actief als fabrikant en systeemintegrator van vloerverwarming en koelsystemen. Onze uitgebreide kennis en ervaring brengen de gewenste hoeveelheid warmte en koude op de juiste plaats, op het juiste moment.

Wens je informatie over onze producten en diensten? Ben je benieuwd of vloerverwarming geschikt is voor jouw woning? Neem vrijblijvend contact op, wij staan je graag te woord!