Vloerverwarming temperatuur
Hoe regel je de temperatuur van je vloerverwarming?
Om de temperatuur van je vloerverwarming te regelen, moet je zelf relatief weinig doen. Jouw thermostaat regelt namelijk alles.
Jij geeft de gewenste temperatuur in en je thermostaat stuurt een signaal naar je gasketel of warmtepomp.
Jouw gasketel of warmtebron weet hoe warm / koud het water moet zijn om tot de gewenste temperatuur te komen.
Bijvoorbeeld: jij stelt je thermostaat in op 21°C. Jouw thermostaat stuurt deze gegevens door naar je warmtebron. Jouw gasketel of warmtepomp stuurt water van 24°C door de buizen om zo de gewenste temperatuur te bekomen.
Wat is de ideale temperatuur voor vloerverwarming?
Voor vloerverwarmingssystemen die dienen als hoofdverwarming, raden we je een vloertemperatuur van 25-29°C aan. Hiervoor stuurt je gasketel of warmtepomp water van 30°C tot 40°C door je buizen. Zo bereik je een temperatuur van 21°C in je ruimte. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe beter de watertemperatuur overeen komt met de effectieve temperatuur in je ruimte.
Heb je ook vloerkoeling? Dan stuur je best water van 16°C tot 18°C graden door je buizen om een vloertemperatuur van 20°C tot 23°C te bereiken.
Belangrijk!
Houd rekening met het opstookprotocol voor de opstart van je vloerverwarming.
Vloerverwarming temperatuur in verschillende ruimtes
Als je kiest voor vloerverwarming met zone-regeling, kan je verschillende delen van je huis onafhankelijk van elkaar verwarmen. Hierdoor bespaar je energie in ruimtes die je niet vaak gebruikt. Dit systeem maakt het ook mogelijk om bepaalde kamers extra te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan je badkamer.
Tip: wil je een snellere reactietijd in je badkamer? Kies dan voor elektrische vloerverwarming.
Opwarmtijd vloerverwarming
De opwarmtijd van je vloerverwarming is afhankelijk van verschillende factoren. Het type vloerbekleding, de isolatie van de vloer, de grootte van de ruimte en het vermogen van je vloerverwarmingssystemen spelen hier een belangrijke rol in.
Het is belangrijk om te weten dat vloerverwarming is ontworpen om een gelijkmatige en langdurige warmteafgifte te bieden. In plaats van snelle, plotselinge opwarming zoals bij radiatoren. Het is dus aan te raden om je vloerverwarming enige tijd voorafgaand aan het gewenste moment in te schakelen. Zo is de vloer op tijd op de gewenste temperatuur.
Schakel daarom je vloerverwarming ’s nachts niet volledig uit. Zet het systeem een paar graden (maximaal 2°C) kouder om energie te besparen. Schakel je het wel volledig uit? Dan moet het systeem terug van 0 beginnen. Geen aanrader als je wilt genieten van de energetische voordelen van vloerverwarming. Idealiter kies je altijd voor dezelfde temperatuur.
Vloerverwarming op temperatuur houden
Enkele tips en tricks om de temperatuur van je vloerverwarming te behouden:
- Opteer voor een systeem met zone–regeling: zo verwarm je elke ruimte afzonderlijk naar wens.
- Isoleer je woning: zorg ervoor dat je vloer en de muren goed geïsoleerd zijn zodat de warmte niet ontsnapt.
- Schakel het systeem niet uit: laat je vloerverwarming s’ nachts opstaan. Schakel het systeem enkel volledig uit als je het niet meer gaat gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens de zomer.
Merk je een verminderde warmteoverdracht op naar jouw vloer? Dan zitten er mogelijk luchtbellen in het systeem die de circulatie verstoren. Je vloerverwarming ontluchten is dan een eerste stap.
Thermoduct: expert in vloerverwarming
Thermoduct is al meer dan 60 jaar actief als fabrikant en systeemintegrator van vloerverwarming en koelsystemen. Onze uitgebreide kennis en ervaring brengen de gewenste hoeveelheid warmte en koude op de juiste plaats, op het juiste moment.
Wens je informatie over onze producten en diensten? Neem vrijblijvend contact op, wij staan je graag te woord!