Vloerisolatie vloerverwarming

Vloerisolatie bij vloerverwarming

Vloerisolatie is essentieel voor een efficiënte werking van je vloerverwarming. Waar en hoe leg je die vloerisolatie? Wat is de beste keuze? En hoeveel kost vloerisolatie voor vloerverwarming? Veel is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Met de antwoorden hieronder kom je alvast een behoorlijk eind verder.

energiezuinige verwarming
Belang isolatie voor vloerverwarming

Waarom vloerisolatie voor vloerverwarming belangrijk is

Welk systeem je ook kiest, jouw vloerverwarming bevindt zich onder de vloer en warmt zo je ruimte op. Warmte stijgt, maar kiest ook de weg van de minste weerstand. Een isolatielaag onder de vloerverwarming dwingt de warmte omhoog, richting de kamer die je verwarmt.

Door het warmteverlies te beperken, warmt een goed geïsoleerde vloer sneller op. Zo bespaar jij op je energiefactuur en geniet je van een gelijkmatige, efficiënte en comfortabele warmteafgave in de hele leefruimte.

Hoe isoleer je je vloer in combinatie met vloerverwarming?

Er bestaan verschillende methodes om je vloer te isoleren. Allemaal hebben ze hun eigen toepassingen en bijhorende voordelen en nadelen.

  • Geen isolatie: hierbij raden wij aan om de vloerverwarming in te frezen om de weerstand naar boven zo klein mogelijk te houden.
  • Isolatie langs onder: tegen het plafond van de kelder, de lager gelegen verdieping of de kruipkelder. Afhankelijk van de draagstructuur en vloeropbouw zijn infrezen, eco-foil of staalnetten interessante opties.
  • Isolatie bovenop de draagstructuur: hierbij moet de huidige chape of andere dekvloer volledig uitgebroken worden. Afhankelijk van het maximaal gewicht en de opbouwhoogte zijn hier verschillende systemen mogelijk.
Isolatie vloerverwarming
Opbouw vloerverwarming

De opbouw van een vloer

Met het blote oog zien we alleen de dekvloer, maar een zwevende vloer bestaat uit verschillende lagen. Het is belangrijk die te kennen om geen fouten te maken bij de plaatsing van vloerisolatie voor vloerverwarming. Vanonder beginnend bestaat een vloer uit:

  • de draagvloer, meestal van beton, maar ook hout en staal komen voor
  • een uitvullaag, meestal een isolerende chape, met plaats voor de leidingen voor elektriciteit en sanitair
  • een isolatielaag bestaande uit schuim, platen of chape – ook akoestische isolatie is mogelijk
  • een folielaag met een polyethyleenfolie tegen opstijgend vocht, die aan de randen omhoog gaat zodat ook de overgang van de vloer naar de muren geïsoleerd is (al dan niet nodig, afhankelijk van het gekozen systeem)
  • een dekvloer van chape met daarin de vloerverwarming verwerkt
  • een afwerkingslaag die je volledig zelf kiest

De beste vloerisolatie voor vloerverwarming

De beste vloerisolatie voor vloerverwarming is afhankelijk van jouw situatie. Het antwoord op deze vraag geeft je alvast een eerste goede leidraad:

  • Plaats je vloerverwarming in een nieuwbouw of tijdens een renovatie?
  • Wat is het maximale gewicht per vierkante meter dat je draagstructuur aan kan?
  • Hoeveel opbouwhoogte heb je?

Afhankelijk van de bovenstaande factoren maak je je keuze uit een van deze drie populaire opties voor vloerisolatie bij vloerverwarming.

PUR schuim

PUR schuim brengt een professional aan met een speciaal pistool, zowel langs onder tegen het plafond als langs boven voor de plaatsing van de vloerverwarming. Het werkt eenvoudig en snel en dicht bovendien kieren, hoeken en spleten. Na het aanbrengen langs boven moet het wel opgeschuurd worden, zodat de vloerverwarming op een egaal oppervlak kan.

Isolatiechape

Isolatiechape heeft zijn isolerende werking te danken aan de toevoeging van polystyreenkorrels of PUR-granulaten. Chape breng je enkel langs boven aan, voor de plaatsing van je vloerverwarming. Het wordt meestal gecombineerd met isolatieplaten. Bekijk het aanbod van Thiers-Horizon.

Kunststof isolatieplaten

Isolerende platen kan je zowel langs boven op de uitvullaag als langs onder aanbrengen. Ze hebben een hogere isolatiewaarde en grotere druksterkte. Het is mogelijk om ze zelf te plaatsen. Daarbij heb je keuze uit verschillende isolatiematerialen in plaatvorm.

PUR en PIR

  • Hogere isolatiewaarde
  • Licht & duurzaam
  • Hogere druksterkte

EPS en XPS

  • Lagere isolatiewaarde
  • Goedkoper
  • Vooral in combinatie met isolatiechape
Opwarmtijd vloerverwarming

Dikte van vloerisolatie bij vloerverwarming

De dikte van de vloerisolatie onder vloerverwarming is opnieuw afhankelijk van de specifieke situatie. Materialen met een hogere isolatiewaarde, bijvoorbeeld PUR en PIR, hoeven minder dik te zijn dan materialen met een lagere isolatiewaarde, zoals EPS en XPS.

Verder ben je gebonden aan je opbouwhoogte. Bij een renovatie met beperkte opbouwhoogte ben je mogelijk uit de nood geholpen door in te frezen of met ons Reno Thin systeem. Een optie hier zijn EPS-platen, vloerverwarming en een Fermacell dekvloer in één pakket met minimum hoogte van 4 centimeter. Denk eraan dat je op het gelijkvloers de mogelijkheid hebt om via de kelder of de kruipruimte langs onder te isoleren.

Tenslotte gelden voor vloerisolatie verschillende vereisten voor nieuwbouwwoningen enerzijds en renovaties anderzijds om in aanmerking te komen voor premies. De Vlaamse overheid voorziet verschillende premies voor muur- en vloerisolatie. Om de perfecte dikte van jouw vloerisolatie te weten, doe je best beroep op advies op maat van een ervaren isolatiespecialist.

Thermoduct plaatst jouw vloerverwarming

Is jouw vloerisolatie piekfijn afgewerkt? Doe dan beroep op een professionele installateur voor je vloerverwarming. Thermoduct produceert en installeert al ruim 60 jaar vloerverwarmingen en koelsystemen. Contacteer ons voor jouw warmte en koelte, op het juiste moment op de juiste plaats.