Besparen met vloerverwarming: 5 praktische tips

Wie voor vloerverwarming kiest, kiest voor comfort en besparing. Dit is namelijk een zeer efficiënt systeem om ruimtes te verwarmen. Maar er zijn nog mogelijkheden om energie te besparen met vloerverwarming. Denk bijvoorbeeld aan de juiste isolatie onder de buizen, het gebruik van een warmtepomp met pompschakelaar en het antwoord op de vraag der vragen: zet je je vloerverwarming ’s nachts lager of niet?

energiezuinige verwarming
Ideale temperatuur vloerverwarming

Hoe werkt vloerverwarming?

Om te weten hoe je kunt besparen met vloerverwarming, is het essentieel om te begrijpen hoe dit systeem werkt. Vloerverwarming bestaat uit buizen met water of elektrische kabels onder jouw vloer. De stralingswarmte die ontstaat door het warm water of de elektrische weerstand, warmt de ruimte gelijkmatig en comfortabel op.

Bij een nat systeem worden de buizen of kabels bedekt door chape. Bij een droog systeem zit de vloerverwarming in platen. De verschillende soorten vloerverwarming hebben uiteenlopende eigenschappen. Er zijn dan ook telkens andere manieren om ermee te besparen.

Heeft het zin om vloerverwarming ’s nachts lager te zetten?

De meeste energie verbruikt vloerverwarming wanneer hij omhoog schakelt. Anderzijds kost elk verwarmingssysteem meer wanneer het werkt dan wanneer het uit staat. Het kan dus voordelig zijn om je vloerverwarming ’s nachts enkele graden minder te zetten. Ga niet lager dan 18°C, dan weegt de besparing niet meer op tegen de kost om alles weer in gang te trekken.

Of het echt zin heeft om je vloerverwarming ’s nachts lager te zetten, hangt af van heel wat meer zaken dan alleen je energiefactuur. Denk bijvoorbeeld aan hoe goed geïsoleerd je woning is en dus hoe lang warmte blijft hangen. Experimenteer gerust met verschillende instellingen op je thermostaat om tot de beste oplossing te komen.

Hierboven gaven we al de tip om een constante temperatuur en minieme schommelingen te kiezen voor je vloerverwarming, ook ’s nachts of wanneer je niet thuis bent. Ga je de hele kerstvakantie lang skiën? Dan stel je je verwarming natuurlijk wel voor een langere periode lager in.

Vloerverwarming op temperatuur houden

Hoe kun je besparen met vloerverwarming?

Met deze 5 tips bespaar je bij de plaatsing en het gebruik van jouw vloerverwarming.

1. Leg zelf je vloerverwarming

Wie genoeg tijd heeft, over voldoende kennis beschikt en handig genoeg is, kiest ervoor om zelf vloerverwarming te leggen, bijvoorbeeld met een zelfbouwpakket van Easykit. Zo bespaar je alvast op werkuren. Onder de materiaalkosten kom je natuurlijk niet uit. Doe je beroep op een professioneel vloerverwarming installateur om je vloerverwarming te laten leggen, dan gaat het wel sneller en ben je zeker van de perfecte plaatsing.

2. Investeer in een warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt energie uit zijn omgeving om warmte op te wekken. Op lage temperaturen is hij dan ook ideaal te combineren met vloerverwarming. Een andere optie is de combinatie van een warmtepomp (voor de verwarming) met een cv-ketel (als extra hulp bij het verwarmen en voor het water uit de kraan). Nog meer voordelen van een warmtepomp: de onderhoudskosten zijn laag, de waarde van je huis stijgt en sommige modellen zorgen in de zomer voor verkoeling, wat ideaal te combineren is met vloerverwarming.

3. Kies de beste vloerisolatie en vloerafwerking

Je wilt liefst je leefruimtes verwarmen, niet de kruipruimte of fundering onder je huis. Een goede isolatie onder je buizen of kabels zorgt ervoor dat de warmte niet weglekt. De betere werking van je vloerverwarming zorgt ervoor dat deze investering zichzelf op langere termijn terugbetaalt.

Vloerverwarming bevindt zich onder je vloer. Je zorgt er dus best voor dat de warmte je ruimte zo vlot mogelijk bereikt. Kies daarom voor een vloerafwerking met een relatief laag isolerend vermogen. Goede warmtegeleiders zijn keramiek, natuursteen en laminaat. Hard hout, parket of tapijt isoleert beter. Om hetzelfde vermogen te halen, gebruik je een kleinere legafstand tussen de buizen.

4. Bespaar met vloerverwarming op je verbruik

Combineer je vloerverwarming met andere ingrepen die je energieverbruik omlaag halen. Sluit deuren en gordijnen om warmte langer binnen te houden. Isoleer de leidingen naar je cv-ketel om warmteverlies tegen te gaan. Vervang ramen van enkele glas en oude dakbedekkingen en isoleer spouwmuren.

5. Kies voor een constante temperatuur

Overdag 25 graden en ’s nachts 15? Een goed recept om je energiefactuur de hoogte in te jagen. Je warmtepomp of ketel moet namelijk elke ochtend werken om je ruimte terug warm te krijgen. Ga liever voor minimale temperatuurverschillen. De optimale temperatuur is overigens net onder de grens van wat je comfortabel vindt. Je lichaam past zich daaraan aan en elke graad telt in je eindafrekening.

Besparen met vloerverwarming: Thermoduct is jouw expert

Al meer dan 60 jaar produceert en integreert Thermoduct vloerverwarmingen en koelsystemen. Je rekent op onze uitgebreide kennis en ervaring om de gewenste hoeveelheid warmte en koude op de juiste plaats te brengen, op het juiste moment.

Overtuigd dat besparen met vloerverwarming ook het beste is voor jouw energiefactuur? Neem vrijblijvend contact op, we helpen je graag verder!