Vloerverwarming opstarten

Het opstookprotocol

Het is noodzakelijk om je vloerverwarming geleidelijk en langzaam op temperatuur te brengen. Anders vergroot het risico op scheuren in je dekvloer door thermische lengteverandering (warm – koud, uitzetten – krimpen). Dat doe je door het opstookprotocol te volgen.

Dit protocol voer je eenmalig uit vóór je de afwerkingsvloer installeert en ná de droogtijd van je dekvloer (bijvoorbeeld chape of beton).

Opstart vloerverwarming

Opstart vloerverwarming: stappenplan

  1. Begin met een watertemperatuur die 5°C hoger is dan de binnentemperatuur.
  2. Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur met 5°C tot de watertemperatuur 40°C bedraagt bij een gasketel. Bij een warmtepomp volstaat 35°C.
  3. Houd de maximum watertemperatuur minstens 24 uur per centimeter dekvloer stabiel.
  4. Verlaag de watertemperatuur iedere 24 uur met 5°C tot de starttemperatuur weer bereikt is.
Vloerverwarming opstart Thermoduct

Mag je vloerverwarming meteen na installatie opstarten?

Zoals hierboven vermeld volg je best het opstookprotocol om je vloerverwarming op te starten. Zo vermijd je scheuren in je dekvloer (chape of beton). Met het opstookprotol begin je vanaf je dekvloer volledig uitgehard is.

Voor chape bedraagt de gemiddelde droogtijd 21 tot 28 dagen. Je rekent ongeveer 1 week droogtijd per centimeter chape.

Bij anhydriet gebonden dekvloer (vloeichape) volstaat een droogtijd van 7 dagen.

Je houdt ook best rekening met het type afwerkingsvloer:

  • Houtenvloer: leg het hout minstens één week in de ruimte met vloerverwarming. Zo went het hout aan de temperatuur en zet het volledig uit.
  • Kunststof of textiel: schakel je vloerverwarming eerst 48 uur uit voor je de filler aanbrengt. Wacht 48 uur voor je het weer inschakelt.
  • Keramische vloeren: schakel de vloerverwarming uit tijdens de plaatsing en wacht 7 dagen voor je het systeem weer opstart.

Belangrijk: je start pas met het opstartprotocol als bovenstaande termijnen verstreken zijn.

Heb je je vloerverwarming correct opgestart? Dan is het alleen nog een kwestie van de ideale temperatuur voor je vloerverwarming in te stellen en te genieten.