De invloed van vloerbedekking op vloerverwarming

Wat is de beste vloerbedekking voor jouw vloerverwarming?

Vloerverwarming is een comfortabele, duurzame en energiezuinige manier om je woning of bedrijf te verwarmen. Het biedt heel wat voordelen ten opzichte van de traditionele radiatoren. Omdat de warmte niet uit enkele punten boven de vloer, maar vanuit de hele vloeroppervlakte komt, is het belangrijk om de juiste vloerbedekking bij vloerverwarming te kiezen.

Hoe heeft jouw vloerbedekking invloed op de prestaties van je vloerverwarming? Ga je best voor stenen tegels of parket? En is een tapijt een goed idee om te combineren met vloerverwarming? We vertellen het je in deze blog. Heb je na het lezen nog vragen over je vloerbedekking, aarzel dan niet om ons te contacteren.

vloerbedekking op vloerverwarming
vloerbedekking op vloerverwarming

Thermische weerstand van vloerbedekking

Om met de deur in huis te vallen: voor vloerverwarming zit een vloer in de weg. De warmte gaat namelijk liefst rechtstreeks de ruimte in, zoals bij een radiator. Natuurlijk heb je zelf een vloer nodig, omwille van praktische en esthetische redenen. Maar die heeft best een zo laag mogelijke thermische weerstand.

De thermische weerstand of Rc-waarde (van ‘resistance’) is de mate waarin een materiaal warmte tegenhoudt of waarin het isoleert. Voor vloerbedekking bij vloerverwarming is die liefst zo laag mogelijk, maximaal 0,15 m² K/W. De Rc-waarde vind je tussen de technische gegevens.

Er is een nog makkelijkere manier om te weten te komen of de vloerbedekking van je dromen goed combineert met vloerverwarming. De PIT-symbolen (Product Informatie Tapijten) tonen de belangrijkste eigenschappen van de vloerbedekking, zoals het gebruik, de comfortklasse en de brandwerendheid. Deze symbolen geven aan dat het product geschikt is voor vloerverwarming en antistatisch is:

Antistatisch is vooral belangrijk wanneer je tapijt kiest als vloerbedekking bij vloerverwarming. Zo vermijd je dat het tapijt statische elektriciteit oplaadt wanneer het warm en droog wordt. Het gevolg van die statische elektriciteit kan een onaangename (maar ongevaarlijke) schok zijn. Daar hoef je je geen zorgen over te maken bij een antistatisch tapijt.

Voor een optimale werking van je vloerverwarming is de vloerbedekking dus liefst warmtegeleidend. Dan geeft de vloer namelijk de warmte door aan de ruimte. Denk er ook aan dat lijm voor tegels of een ondervloer best zo weinig mogelijk isoleren. Heb je dan helemaal geen isolatie nodig bij vloerverwarming? Toch wel. De warmte van je vloerverwarming gaat namelijk liefst alleen omhoog. Daarom isoleer je onder en langs je vloerverwarming. Lees meer over vloerisolatie bij vloerverwarming.

Verschillende soorten vloerbedekking voor vloerverwarming

Het aanbod aan vloerbedekkingen is zo groot dat iedereen er zijn smaak in vindt. Maar welke vloerafwerkingen zijn geschikt om te combineren met vloerverwarming? Ontdek de verschillende materialen, hun werking en hun voor- en nadelen.

Vloerverwarming met stenen en betonnen vloerbedekking

Steen en beton zijn slijtvast, onderhoudsvriendelijk én uitstekende warmtegeleiders. Kies je voor stenen tegels of een betonvloer, dan geniet je van een moderne uitstraling en optimaal comfort. In combinatie met vloerverwarming voelen ze bovendien heerlijk warm aan je voeten aan.

Bij dikkere tegels of een dikkere vloer duurt het iets langer voor de ruimte is opgewarmd, maar verder heeft het bijna geen invloed op de prestaties van je verwarming. Belangrijk bij de plaatsing zijn wel de uitzetvoegen, die barsten in je vloer als gevolg van temperatuurverschillen voorkomen. Laat je vloer ook langzaam wennen aan de nieuwe temperaturen door correct je vloerverwarming op te starten.

Vloerverwarming met laminaat en parket

Hout is een geliefd bouwmateriaal omwille van de warme, natuurlijke uitstraling. Helaas is het ook een slechte warmtegeleider, die bovendien krimpt en uitzet onder invloed van temperatuurverschillen. Houten vloeren zoals parket of laminaat (samengeperst hout) met een houten toplaag houden dan ook meer de warmte tegen wanneer je vloerverwarming gebruikt.

Tegenwoordig zijn er wel dunnere parketten en laminaten die, in combinatie met de juiste ondervloer, geschikt zijn om de warmte van je vloerverwarming door te geven. Toch raden we PVC met een houtmotief aan, dat dezelfde uitstraling heeft en veel beter de warmte doorlaat.

Vloerverwarming met tapijt als vloerbedekking

Tapijten voelen vanzelf al comfortabel aan. De warmte van vloerverwarming versterkt dat gevoel alleen maar. Bovendien verspreidt vloerverwarming, in tegenstelling tot traditionele radiatoren, geen stof in de lucht, stof dat vervolgens opgenomen wordt door het tapijt. Dat is een groot voordeel voor mensen met allergieën of ademhalingsmoeilijkheden.

Of een tapijt geschikt is als vloerbedekking met vloerverwarming, hangt af van de dikte en het materiaal. Laagpolige, dunne tapijten kunnen perfect. Hoogpolige, dikke tapijten isoleren meer, waardoor het meer energie kost en langer duurt om de ruimte op te warmen. Anderzijds houdt een tapijt de warmte in de kamer ook langer vast. Controleer bij twijfel altijd de PIT-symbolen van het tapijt.

PVC vloer en vloerverwarming

Het grote aanbod aan afwerkingen, de betaalbaarheid, de lange levensduur, het onderhoudsvriendelijke karakter en de natuurlijke uitstraling maken kunststoffen vloeren alsmaar populairder. PVC vloeren zijn relatief dun en hebben geen ondervloer nodig. Dankzij hun lage thermische weerstand zijn ze ideaal om te plaatsen boven je vloerverwarming.

Vloerverwarming met vinyl vloer

Net als PVC is vinyl een moderne, betaalbare, onderhoudsvriendelijke, duurzame en flexibele optie om je vloer mee af te werken. Sommige vinylvloeren hebben een isolerende schuimlaag of zijn dikker dan 3 millimeter. De populairste vinylvloeren zijn wel geschikt voor vloerverwarming. Bij de afwerking lijm je de vloer vast, zodat hij niet vervormt door het afwisselende verwarmen en afkoelen.

Gietvloeren boven vloerverwarming

Gietvloeren staan garant voor een naadloze afwerking op basis van kunststofharsen. Een gietvloer van polyurethaan of PU is dun en elastisch en een troffelvloer of steentapijt heeft een open structuur en geleidt warmte goed. De match tussen vloerverwarming en cementgebonden gietvloeren is sterk afhankelijk van de samenstelling van de vloer en vermijd je dus liever.

Vloerverwarming met linoleum vloer

Linoleum is beschikbaar in ontelbare afwerkingen, waarvan marmoleum met een marmerachtige structuur wellicht de bekendste is. Extra voordeel aan marmoleum: het is een antibacterieel materiaal, wat het erg hygiënisch maakt. Voor wie letterlijk van de vloer wilt eten, met andere woorden…

Linoleum bestaat uit lijnzaadolie, kurk en hars. De kleine dikte en de lage warmteweerstand maken van dit materiaal een goede warmtegeleider. Kies voor antistatisch linoleum en lijm de vloer net als vinyl vast op de ondervloer, zodat hij niet vervormt.

Vloeren voor vloerverwarming: even samenvatten

Vloerbedekkingen die jou doen spinnen van de warmte wanneer je ze bovenop een vloerverwarming plaatst:

  • stenen tegels
  • betonvloeren
  • PVC vloeren
  • (de meeste) vinylvloeren
  • linoleum vloeren
  • dunne houten vloeren
  • dunne tapijten
  • PU gietvloeren
  • troffelvloeren

     

    Vloerbedekkingen die eerder tegenwerken dan samenwerken met jouw vloerverwarming:

    • dikke tapijten
    • epoxy gietvloeren
    • vol parket

    Vragen over vloerbekleding op  vloerverwarming?

    Vraag je je toch nog af of jouw gedroomde vloerbedekking wel samengaat met je vloerverwarming? Contacteer Thermoduct, al meer dan 60 jaar specialist in de productie en installatie van vloerverwarmingen en koelsystemen. Samen overlopen we alle mogelijkheden voor jouw situatie.