Vloerverwarming Thermoduct leggenVloerverwarming leggen: zo begin je eraan

Steek jij graag de handen uit de mouwen? Dan kan je je vloerverwarming perfect zelf leggen. Het enige dat je nodig hebt, is gezond verstand, de juiste materialen en een legplan. We verzorgen al jarenlang zelfbouwpakketten op maat. Die vind je bij onze partners.

Vloerverwarming zelf leggen doe je op verschillende manieren, afhankelijk van je vloeropbouw. De vloerverwarmingsexperts van Thermoduct leggen je hieronder graag de mogelijkheden uit, hoe je dat aanpakt en hoeveel het je kost.

vloerverwarming leggen
Zelf vloerverwarming leggen

Hoe leg ik zelf mijn vloerverwarming

Om zelf je vloerverwarming te leggen, doorloop je verschillende stappen. Je kiest het systeem dat het beste past voor jouw project en dat beantwoordt aan jouw noden en behoeften. Het legplan laat je best opstellen door een expert in vloerverwarming zoals Thermoduct.

Vervolgens bestel je de juiste Thermoduct-producten bij een van onze partners. Tenslotte steek je de handen uit de mouwen en installeer je je vloerverwarming, om uiteindelijk te genieten van heerlijk comfort.

Vloerverwarming leggen: de systemen

Nat systeem

Nat systeem

Boven op je vloerverwarmingsbuizen of elektrische kabels komt een vloeibaar materiaal, bijvoorbeeld chape of polybeton. Het natte systeem is ideaal voor jouw nieuwbouwproject.

Het ideale systeem voor elk nieuwbouwproject.

Droog systeem

Droog systeem

Je vloerverwarmingsbuizen of elektrische kabels zitten in voorgevormde EPS-platen. Die zijn afgedekt met fermacell of tegenplaten. De kleine opbouwhoogte en het laag gewicht maken het droog systeem ideaal voor renovaties.

Ideaal bij renovaties door zijn kleine opbouwhoogte en laag gewicht.

Vloerverwarming infrezen

Infrezen

We frezen geulen in je bestaande chape en leggen hier de vloerverwarmingsbuizen in. De meest flexibele manier om je warmteafgifte te regelen, bovendien met een beperkte opbouwhoogte. Deze complexe methode raden we niet aan om zelf te proberen.

De meest flexibele manier om je warmteafgifte te regelen met een beperkte opbouwhoogte.

Elektrische vloerverwarming

Elektrisch systeem

Onder je afwerkingsvloer plaats je elektrische kabels. Vervolgens warmt hun elektrisch vermogen jouw vloer op. Dit is hét systeem wanneer je geen opbouwhoogte beschikbaar hebt, maar wel nood hebt aan extra comfort.

Legplan vloerverwarming

Heb je de perfecte soort vloerverwarming gekozen? Dan stel je vervolgens het legpatroon op. Dat bepaalt de afgifte van je systeem en is dus afhankelijk van jouw behoefte.

  • Het slakkenhuispatroon is het meest gebruikte legpatroon voor vloerverwarming. Jouw vloerverwarmingsbuizen voor aan- en afvoer lopen naast elkaar. Zo krijg je een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling.
  • Een alternatief voor het slakkenhuispatroon is het meanderpatroon. Dat leg je vooral in grote gebouwen, diepvriescellen of industriële hallen. De aan- en afvoerbuizen bevinden zich niet naast elkaar, maar in een lus. Doordat je op een grote oppervlakte werkt, wordt de warmte toch gelijkmatig verdeeld.

Vervolgens bepaal je de afstand tussen de buizen. De kleinste afstand is 10 centimeter, de beste optie voor zowel verwarming als koeling. Hoef je enkel te verwarmen? Laat dan 15 centimeter afstand tussen de buizen. Grotere legpatronen dan 30 centimeter komen enkel voor in industriële toepassingen of diepvriescellen.

Het legpatroon en de afstand tussen de buizen zijn essentiële onderdelen van het legplan voor jouw vloerverwarming.

Legpatroon vloerverwarming

Benodigdheden om zelf vloerverwarming te leggen

Vloerverwarming buizen

Vloerverwarming buizen

Bij watergedragen vloerverwarming stroomt het water door buizen om je vloer op te warmen of te koelen. Welke buizen je exact nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. Wij helpen je dan ook graag verder bij het maken van de juiste keuze.

Vloerverwarming bevestigen

Vloerverwarming bevestig je op verschillende manieren, afhankelijk van het type vloer en de installatiemethode die je gebruikt. We helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.

Vloerverwarming collectoren

Collectoren zijn verdeelstukken die je gebruikt om de stroom van een vloeistof of gas te regelen en te verdelen door je vloerverwarming. We helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.

Hoeveel kost het om vloerverwarmingte leggen? 

De kostprijs om vloerverwarming te leggen is afhankelijk van verschillende factoren. Vooral de oppervlakte en de soort vloerverwarming bepalen je prijs. De goedkoopste oplossing is vaak vloerverwarming nat systeem. Houd daarbij wel rekening dat je ook isolatie en chape moet aanbrengen. De duurste optie is doorgaans vloerverwarming infrezen. De materialen zijn hetzelfde, maar het proces is een stuk arbeidsintensiever.

Het grote voordeel van zelf je vloerverwarming leggen, is natuurlijk dat je sterk bespaart op arbeidsuren. Dit is enkel haalbaar bij vloerverwarmingen met nat of droog systeem en bij elektrische vloerverwarming. Wegens de complexiteit en de benodigde materialen raden we je af om je vloerverwarming zelf in te frezen.

    Voordelen van vloerverwarming leggen
    Hoe lang duurt het om vloerverwarming te leggen

    Hoelang duurt het om vloerverwarming te leggen?

    De soort vloerverwarming die je kiest, heeft een grote invloed op de duurtijd van de installatie. Bij het droog systeem verwerken we je vloerverwarming in EPS-platen. Dat maakt dit systeem het minst tijdrovend. Bij het nat systeem komt er chape over je vloerverwarming. Die heeft een droogtijd van één week per centimeter. Het leggen gaat een stuk sneller dan bij het droog systeem. Het duurt enkel langer voor je ervan geniet.

    Daarnaast speelt uiteraard de totale oppervlakte een grote rol.

    Onze ervaren installateurs doen dat dubbel zo snel. 

    het duurt gemiddeld 1 werkdag om 50m² vloerverwarming te leggen

    Wanneer start ik mijn vloerverwarming voor het eerst op? 

    Hoelang het duurt voor je de vloerverwarming mag opstarten, is afhankelijk van het gekozen systeem. In veel gevallen is het noodzakelijk om je vloerverwarming geleidelijk en langzaam op temperatuur te brengen. Zo vermijd je scheuren door thermische lengteveranderingen in je dekvloer. Dat doe je door het opstartprotocol te starten. Lees meer over je vloerverwarming opstarten.

    Vloerverwarming opstarten
    Vloerverwarming leggen met Thermoduct

    Vloerverwarming leggen met Thermoduct

    Thermoduct is al meer dan 60 jaar actief als fabrikant en systeemintegrator van vloerverwarming en koelsystemen. Onze uitgebreide kennis en ervaring brengen de gewenste hoeveelheid warmte en koude op de juiste plaats, op het juiste moment.

    Klaar om zelf je vloerverwarming te leggen? We informeren je graag over onze producten en diensten. Neem gerust vrijblijvend contact op met ons.