Renoveren, welke verwarming kies ik best?

Als je een huis (energetisch) renoveert, is het vaak een slimme keuze om je verwarmingssysteem te vervangen. Koop je een oude woning? Dan is het zelfs mogelijk dat er nog geen verwarmingssysteem aanwezig is. Dringend tijd dus om jezelf te verdiepen in de verschillende mogelijkheden.

Thermoduct is al meer dan 60 jaar specialist in oppervlakteverwarming en -koeling. Onze experts helpen je graag op weg. Contacteer ons gerust voor advies.

Past elektrische vloerverwarming in mijn woning

Welke soorten verwarmingssystemen bestaan er?

Centrale verwarmingssystemen

  • Cv-ketels: deze systemen verwarmen water met behulp van gas, olie of elektriciteit en circuleren het verwarmde water door radiatoren of vloerverwarmingssystemen in het hele huis.
  • Warmtepomp: onttrekt warmte aan de buitenlucht, de grond of het grondwater en gebruikt deze warmte om je huis te verwarmen.

Elektrische verwarmingssystemen

  • Elektrische kachels: dit zijn individuele verwarmingstoestellen die elektriciteit gebruiken om warmte te genereren. Ze zijn draagbaar of worden ingebouwd in muren, plafonds of vloeren.
  • Elektrische radiatoren: vergelijkbaar met cv-radiatoren, maar ze werken op elektriciteit en hebben geen warmwatercirculatiesysteem.

 

Vloerverwarmingssystemen

  • Elektrische vloerverwarming: dunne verwarmingsmatten of kabels worden onder de vloer geïnstalleerd en verwarmen je vloeroppervlakte.
  • Watergedragen vloerverwarming: hierbij circuleert warm water door buizen onder de vloer om de ruimte te verwarmen.

Straalverwarming

  • Infraroodverwarming: deze systemen gebruiken infraroodstralen om objecten en mensen direct te verwarmen in plaats van de lucht. Ze worden vaak gebruikt voor zoneverwarming in specifieke ruimtes.

Kachelverwarming

  • Houtkachels: ze verbranden hout om warmte te genereren en worden vaak gebruikt voor sfeerverwarming.
  • Pelletkachels: deze kachels verbranden samengeperste houtpellets voor efficiënte verwarming.

Zonnewarmtesystemen

  • Zonneboilers: ze gebruiken zonne-energie om water te verwarmen voor verwarming en sanitair warm water.
  • Zonnepanelen met warmtepomp: zonnepanelen wekken elektriciteit op om een warmtepomp aan te drijven voor verwarming.

Geothermische verwarming

  • Geothermische warmtepompen: deze systemen benutten de constante temperatuur van de aarde onder het oppervlak om warmte te leveren voor verwarming.
Vloerverwarming droog systeem laten plaatsen

Met welke factoren houd je best rekening?

Bij het kiezen van een verwarmingssysteem voor een volledig renovatieproject of een vloer renovatie zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

  • Bestaande infrastructuur: de keuze van het verwarmingssysteem is afhankelijk van de bestaande infrastructuur in je huis of gebouw. Het is kostbaar om de hele verwarmingsinstallatie te vervangen als je al een functionerend systeem hebt. In sommige gevallen is het voordeliger om te upgraden naar een energiezuiniger systeem.
  • Energiebron: overweeg welke energiebronnen beschikbaar zijn en welke het meest kostenefficiënt en milieuvriendelijk zijn in jouw regio. Dit kan gas, olie, elektriciteit, hout, pellets of zelfs hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie of geothermische energie omvatten.
  • Energie-efficiëntie: het is belangrijk om een verwarmingssysteem te kiezen dat energie-efficiënt is en je kosten op lange termijn verlaagt. Kijk naar de energie-efficiëntieclassificaties en overweeg systemen met een hoog rendement, zoals condenserende cv-ketels, warmtepompen of geothermische systemen.

 

  • Comfort en flexibiliteit: denk na over het comfortniveau dat je wilt bereiken. Vloerverwarming biedt bijvoorbeeld gelijkmatige warmteverdeling en comfortabele vloeren, terwijl radiatoren snel warmte leveren. Sommige systemen bieden zoneverwarming, wat betekent dat je afzonderlijke kamers of zones onafhankelijk kunt verwarmen.
  • Milieuvriendelijkheid: als je bezorgd bent over het milieu, overweeg dan verwarmingssystemen die gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen of systemen met een lage uitstoot. Zonnepanelen, warmtepompen en geothermische systemen zijn voorbeelden van milieuvriendelijke opties.
  • Kosten: het budget is altijd een belangrijke factor bij renovatieprojecten. Overweeg niet alleen de initiële kosten van het verwarmingssysteem, maar ook de operationele kosten op lange termijn, zoals energieverbruik en onderhoudskosten.
  • Onderhoud en levensduur: informeer jezelf over het vereiste onderhoud van het gekozen verwarmingssysteem en de verwachte levensduur. Sommige systemen vergen meer onderhoud dan andere en hebben mogelijk kortere of langere levensduurverwachtingen

Oppervlakteverwarming en -koeling installeren tijdens je renovatie?

Thermoduct is al meer dan 60 jaar actief als fabrikant en systeemintegrator van oppervlakteverwarming en -koeling. Deze keuze maakten we echt niet zomaar. Wij geloven namelijk sterk in de kracht van dit verwarmingssysteem. En daar hebben we enkele goede redenen voor:

Interesse? Meer advies nodig? Contacteer ons gerust. Wij helpen jou graag vakkundig verder.