Vloeropbouw vloerverwarming, laag per laag

Vloerverwarming zorgt voor een aangename, gelijkmatige warmteverdeling. Bovendien is het energiezuinig, zeker in combinatie met een warmtepomp, en bespaart het ruimte. Al deze voordelen maken van vloerverwarming een steeds populairdere keuze, zowel bij nieuwbouw als renovaties.

Natuurlijk is het mogelijk om zelf je verwarmingssysteem te plaatsen. Dan is het wel belangrijk om de vloeropbouw bij vloerverwarming volledig te begrijpen. Hieronder bespreken we alle lagen, van de draagvloer tot de vloerbedekking. Verder bekijken we de verschillen tussen een nat systeem en een droog systeem.

Laat je liever je vloerverwarming installeren door een specialist met ruim 60 jaar ervaring? Contacteer dan gerust Thermoduct. We bekijken jouw specifieke situatie en bezorgen je een vrijblijvende offerte op maat.

opbouw vloerverwarming

Vloeropbouw voor vloerverwarming:

de verschillende lagen

We bekijken de opbouw van vloerverwarming gedetailleerd, laag per laag, van de draagvloer onderaan tot de vloerbedekking bovenaan.

Draagvloer

De ideale draagvloer is gemaakt van gewapend beton. Dat materiaal is namelijk erg duurzaam en veilig. Bij renovatieprojecten komen ook houten en stalen ondergronden voor. De draagvloer is vooral belangrijk om het gewicht van de verschillende leidingen en van de dekvloer te ondersteunen.

Uitvullaag of isolatielaag

In een traditionele vloeropbouw bij vloeropwarming wordt gekozen voor ofwel een uitvullaag met alle leidingen voor elektriciteit, sanitair en ventilatie, ofwel een isolatielaag, die leidingen uitvult en ervoor zorgt dat de warmte van de vloerverwarming niet omlaag gaat. Voor isolatie heb je keuze uit 3 opties:

  • isolerende chape, relatief goedkoop en licht van gewicht, meestal gebruikt als uitvullaag
  • EPS-platen
  • gespoten PUR, dat een hogere isolatiewaarde heeft en makkelijker te verwerken is

Gespoten PUR biedt het voordeel dat het tegelijk de leidingen bedekt en isoleert, waardoor de functies van de uitvullaag en de isolatielaag samenvallen. Je leest nog veel meer over vloerisolatie bij vloerverwarming in onze blog.

Damplaag

Deze vochtwerende laag bestaat uit polyethyleenfolie of PE-folie en houdt opstijgend vocht tegen. Afhankelijk van het systeem plooi je de folie bij de muren omhoog. Daarnaast plaatsen we randisolatie die ervoor zorgt dat je speling hebt bij thermische uitzetting van de dekvloer en dat je muren droog blijven.

Dekvloer

De dekvloer is de cementen laag tussen isolatie en vloerbedekking. Bij een nat systeem vloerverwarming worden de vloerverwarmingsleidingen hierin geplaatst. Doorgaans bestaat deze laag uit traditionele chape of vezelversterkte anhydrietchape, beter gekend als vloeichape. Een andere mogelijkheid is een betonvloer, waarbij de deklaag onmiddellijk ook je afgewerkte vloerbedekking is.

Deze laag heeft in vloerverwarmingssystemen een belangrijke rol omdat zij de warmte opneemt van de vloerverwarmingsbuizen, accumuleert en vervolgens afgeeft aan de ruimte. Ze zorgt voor de inertie van het systeem, wat op zijn beurt dan weer een hoge efficiëntie geeft. Belangrijk bij deze laag is om te denken aan de uitzetvoegen. Die verminderen de kans op barsten en scheuren.

Vloerbedekking

De afwerking gebeurt met de vloerbedekking. Je kiest best een warmtegeleidend materiaal, zoals tegels. Ook over de invloed van vloerbedekking op vloerverwarming, met alle voordelen en nadelen van de vele mogelijkheden, vind je meer informatie op onze website.

Vloeropbouw bij vloerverwarming: nat systeem versus droog systeem

Er bestaan twee verschillende systemen van vloerverwarming. Bij het nat systeem plaatsen we de waterleidingen in het natte cement van de dekvloer. Voor het droog systeem zijn we eerder in het proces aanwezig. Deze voorgevormde platen met daarin de buizen of elektriciteitskabels geïntegreerd installeren we namelijk in de isolatielaag.

De vloeropbouw is in grote lijnen hetzelfde voor beide systemen. Maar de plaatsing van de vloerverwarming in andere lagen zorgt wel voor een verschillende opbouwhoogte.

Bij vloerverwarming nat systeem steken de buizen in de chapelaag. Die is 5 centimeter of meer dik. Daardoor wordt de totale opbouwhoogte 18 à 20 centimeter. Een nat systeem is dus niet mogelijk voor elk bouwproject. Denk maar aan renovaties met een beperkte opbouwhoogte.

Een vloerverwarming droog systeem is een vloeropbouw op zich. Het bestaat uit een isolatielaag met daarin omegaprofielen waar buizen in komen. Daarbovenop plaatsen we een cementgebonden plaat, bijvoorbeeld Fermacell gipsvezelplaten, die dienen als dekvloer. Het droge systeem is ideaal voor een renovatie met beperkte opbouwhoogte.

vloeropbouw bij vloerverwarming
vloeropbouw vloerverwarming

Hoe dik is de vloeropbouw voor vloerverwarming?

De dikte van je vloeropbouw bij vloerverwarming is afhankelijk van het systeem dat je kiest. Doorgaans is de vloeropbouw bij een droog systeem ongeveer 5,5 centimeter en bij een nat systeem ongeveer 8 centimeter plus de isolatielaag. Die opbouwhoogte is een cruciale factor bij de keuze van jouw vloerverwarmingssysteem.

Het nat systeem is goedkoper in aanleg, maar je hebt er voldoende opbouwhoogte voor nodig. Het droog systeem is mogelijk bij een kleinere opbouwhoogte. Bovendien hoeft de warmte minder moeite te doen om in de ruimte te geraken, waardoor de temperatuur sneller stijgt.

Thermoduct, jouw specialist in vloerverwarming

Thermoduct heeft ruim 60 jaar ervaring met het brengen van de juiste temperatuur in de juiste ruimte. We kennen de vloeropbouw van vloerverwarming dan ook uit ons hoofd. Heb je vragen, of wil je de installatie van je vloerverwarming in handen leggen van een gedreven expert? Contacteer ons gerust, we helpen je met plezier verder.