Vloerverwarming renovatie: de 3 mogelijkheden op een rijtje
Bij nieuwbouwwoningen is vloerverwarming vandaag dé standaard. Logisch, want dit systeem werkt uiterst efficiënt en verspreidt een aangename, gelijkmatige warmte. Bij renovatiewerken lijkt de keuze voor vloerverwarming minder evident. Toch zijn hier ook verschillende mogelijkheden. Zo is er zelfs een alternatief voor vloerverwarming te laten plaatsen bij renovatie zonder uitbreken van de vloer.
In dit artikel leer je waarmee je rekening dient te houden bij het installeren van vloerverwarming bij een renovatie. We overlopen de 3 verschillende scenario’s: de standaardaanpak, infrezen of een alternatief voorzien. En je ontdekt of het nut heeft om vloerverwarming in één ruimte te leggen. Zit je na het lezen toch nog met vragen? Aarzel niet om beroep te doen op onze ruim 60 jaar aan ervaring.
Waarmee rekening houden bij een vloerverwarming voor een renovatie?
Kies je voor vloerverwarming bij je verbouwing? Denk zeker aan volgende zaken.
- Opbouwhoogte: uiteraard is voor vloerverwarming, met vloerisolatie en leidingen, meer opbouwhoogte nodig dan voor alleen vloerbedekking. De opbouwhoogte, het verschil tussen de ondervloer en je dorpels, is een belangrijke factor bij de keuze van het systeem.
- Huidige vloerbedekking: wil je koste wat kost de bestaande vloer behouden? Dan wordt het lastig om vloerverwarming onder die vloer te plaatsen. Gelukkig is er een efficiënt en comfortabel alternatief systeem.
- Isolatie: niet alleen de vloerisolatie onder je vloerverwarming is belangrijk. Om optimaal te genieten van je nieuwe installatie zijn goed geïsoleerde binnenmuren, plafonds en gevels eveneens cruciaal. Zorg daar zeker voor tijdens je renovatie.
- Ondervloer: die moet helemaal vlak en effen zijn en bovendien het gewicht van je vloerverwarmingsinstallatie, dekvloer en meubilair kunnen dragen. Dat wordt mogelijk een probleem wanneer je bijvoorbeeld op een houten constructie vloerverwarming wil plaatsen op je eerste verdieping.
3 opties voor vloerverwarming bij een verbouwing
Overweeg je om vloerverwarming te laten plaatsen in een bestaand gebouw? Dan zijn er drie verschillende scenario’s. Je keuze is afhankelijk van onder meer de huidige situatie, je budget en je persoonlijke voorkeur.
Optie 1: strippen en standaardsysteem
De mogelijkheid die het meeste werk vraagt, maar ook het efficiëntste resultaat oplevert. Je stript je bestaande vloer en plaatst vloerisolatie, vloerverwarming en een nieuwe vloer. Afhankelijk van de opbouwhoogte heb je keuze uit twee systemen:
- Bij het nat systeem bedekken we de verwarmingsbuizen met chape. Het is de goedkopere optie, maar je hebt er wel voldoende opbouwhoogte voor nodig.
- Bij het droog systeem plaatsen we de vloerverwarming in isolatieplaten. Deze optie is perfect voor een renovatie met beperkte opbouwhoogte, maar is wel iets duurder.
Optie 2: vloerbedekking verwijderen en infrezen
Geen zin om tot op de bodem te graven? Kies er dan voor om enkel je vloerbedekking te verwijderen. Vervolgens slijpen wij in de bestaande chape geulen, waar we de verwarmingsbuizen in plaatsen. Vloerverwarming infrezen is een uitstekende optie bij renovatiewerken. Het is wel een technisch lastige opdracht waarvoor je gespecialiseerd materiaal nodig hebt. Schakel er daarom altijd een vloerverwarmingsexpert zoals Thermoduct voor in.
Optie 3: vloerverwarming bij een renovatie zonder uitbreken
Ligt er in jouw woning een prachtige tegel of authentiek parket? Dan is het zonde om de bestaande vloerbedekking te verwijderen. In zo’n geval is het onmogelijk om vloerverwarming te plaatsen zonder de vloer te beschadigen.
Gelukkig biedt Thermoduct het perfecte alternatief. Een klimaatplafond werkt ongeveer hetzelfde als vloerverwarming, maar bevindt zich niet onder je voeten, maar boven je hoofd. Ook hier heb je keuze uit een nat systeem en een droog systeem.
Je vloerverwarming bij een renovatie afwerken
Je keuze ligt vast, je bent zelf aan de slag gegaan of vertrouwde het werk toe aan Thermoduct, en je vloerverwarming is perfect geplaats zoals het hoort. Dan is het tijd om je vloer af te werken. Een belangrijke stap in het proces. Je vloerbedekking is immers de laatste temperatuurbarrière tussen je vloerverwarming en de ruimte die je verwarmt.
Er bestaan heel wat verschillende mogelijkheden voor vloerbedekkingen bij vloerverwarming. We sommen slechts enkele van onze suggesties op:
- Steen en beton zijn onderhoudsvriendelijk, slijtvast en vooral uitstekende warmtegeleiders.
- PVC-vloeren en vinylvloeren hebben een lage thermische weerstand en worden alsmaar populairder.
- Of een gietvloer perfect matcht met vloerverwarming is afhankelijk van het materiaal. Kunstharsen zijn een goede keuze, cement minder.
- Volledige houten vloeren zijn niet ideaal, maar dunnere parketten en laminaten kunnen wel.
- Kies je voor tapijt, bekijk dan zeker de PIT-symbolen, die aangeven hoe goed het materiaal past bij vloerverwarming.
Thermoduct, expert in vloerverwarming bij renovatie
Vloerverwarming geen optie bij verbouwingen? Niet als het aan Thermoduct ligt. Met meer dan 60 jaar praktijkervaring vinden we steeds een oplossing voor jouw uitdaging. Nat systeem, droog systeem, uitfrezen, klimaatplafond of nog een andere mogelijkheid? Thermoduct brengt de gewenste hoeveel warmte op de koude, op de juiste plaats, op het juiste moment. Contacteer ons om samen jouw situatie te bekijken.
Veelgestelde vragen over vloerverwarming bij een renovatie
Kun je bij een verbouwing vloerverwarming in één ruimte installeren?
Vloerverwarming leggen is altijd een goed idee, ook al is het maar in één ruimte. Zo maakt de installatie van elektrische vloerverwarming als bijverwarming in je badkamer een merkbaar verschil. Maar wanneer je toch aan het renoveren bent, is het nog veel slimmer om alle interessante ruimtes in één keer aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan de volledige benedenverdieping, of de woonkamer, de eetkamer en de keuken. Zo geniet je na je verbouwing overal van het heerlijke comfort van vloerverwarming.