Vloerverwarming instellen: stapsgewijze handleiding
Het correct instellen van vloerverwarming is cruciaal om optimaal comfort te garanderen en efficiënt energie te besparen.
Installateur of gebruiker? Hieronder vind je alle informatie over dit proces. We bekijken samen de voordelen van je vloerverwarming instellen zoals het hoort en doorlopen de verschillende stappen. Toch nog onduidelijkheden? Aarzel niet om beroep te doen op de meer dan 60 jaar ervaring van Thermoduct
Hoe werkt vloerverwarming?
De naam zegt het al: bij vloerverwarming komt de verwarming van jouw ruimte vanuit de vloeren. Of preciezer: vanuit het water in buizen of de elektrische weerstand in kabels onder je vloer. De vloerbedekking bovenop je vloerverwarming geeft die warmte door naar jouw kamer. Zo geniet je van heerlijk comfort, een lage energierekening en een interieur zonder zichtbare verwarmingselementen. Tenminste, wanneer je erin slaagt om je vloerverwarming correct in te stellen.
Het belang van de juiste instelling van je vloerverwarming
Een goed ingestelde vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte in de ruimte. Door de traagheid van het systeem is het belangrijk dat je de temperatuur geleidelijk opbouwt en daarna stabiel houdt. Zo voorkom je niet alleen oververhitting van de vloer, je geniet ook van een comfortabel binnenklimaat zonder grote temperatuurschommelingen. Verder helpt een juiste instelling om energie te besparen. Op lange termijn leidt dat tot lagere stookkosten.
Een slecht ingestelde vloerverwarming zorgt voor een ongelijkmatige verwarming een flink verlaagd rendement van het systeem. Dit betekent dat je meer energie verbruikt om dezelfde temperatuur te bereiken. En dat merk je dan weer op een onaangename manier aan je hogere energiefactuur.
Correct ingestelde vloerverwarming
- Gelijkmatige verwarming
- Aangenaam comfort
- Hoog rendement
- Laag energieverbruik
Slecht afgestelde vloerverwarming
- Ongelijkmatige verwarming
- Minder comfortabel
- Lager rendement
- Hoger energieverbruik
Thermoduct stappenplan voor het instellen van vloerverwarming
Hoe je precies je vloerverwarming instelt, is afhankelijk van heel wat factoren. Denk bijvoorbeeld aan welk comfort je wenst, of je een vloerverwarming met zoneregeling hebt of niet, en of je hebt gekozen voor een watergedragen of een elektrische vloerverwarming. In het algemeen raden we dit stappenplan aan voor het bepalen van de ideale temperatuur voor jouw vloerverwarming:
- Eerst opstarten: neem je je installatie in gebruik? Volg dan eerst het stappenplan voor het opstarten hierboven om de levensduur van je installatie te verlengen en om barsten in je vloer te vermijden.
- Thermostaat instellen: bepaal de vereiste temperatuur, voor het volledige systeem of voor elke kamer apart bij een zonesysteem. Warmer is aangenamer, maar duurder Temperatuur per seizoen instellen: in de winter werkt je vloerverwarming harder dan in de zomer. Vermijd nodeloos opspringen door een minimumtemperatuur te kiezen
- Geef je vloerverwarming de tijd: jouw gewenste temperatuur ingesteld? Wacht enkele uren en controleer dan de gelijkmatige warmte in je ruimtes.
- Stel bij indien nodig: toch te warm of te koud in bepaalde kamers, of toch een te hoge energiefactuur? Stel de thermostaat van je vloerverwarming opnieuw in.
Veelgemaakte fouten bij het instellen van vloerverwarming
Met snel reagerende radiatoren is het perfect mogelijk om de thermostaat ’s ochtends en ’s avonds in te stellen op 21°C en overdag en ’s nachts op 16°C. Maar vloerverwarming is een traag systeem. Om zulke grote temperatuurverschillen te overbruggen, heeft het heel wat tijd nodig. Bovendien kost het erg veel energie. Houd dus liever één temperatuur aan.
Heb je geïnvesteerd in watergedragen vloerverwarming met een warmtepomp die omkeerbaar is? Dan is je systeem ook geschikt voor vloerkoeling. Let hier wel mee op in herfst en de lente, wanneer warme en koude dagen elkaar durven af te wisselen.
Het voortdurend omschakelen van verwarmen naar afkoelen vraagt veel energie en is dus duur. Bovendien maakt de trage werking van het systeem het weinig efficiënt. Zorg dus voor een correcte instelling van de thermostaat van je vloerverwarming.
Hoor je getik en geborrel in de waterleidingen? Dan is het tijd om je vloerverwarming te ontluchten. De luchtbellen verhinderen namelijk een vlotte circulatie van het water door de buizen. En in dat geval helpt je vloerverwarming instellen op de best mogelijke manier je toch niet veel verder.
Blijf je problemen hebben met de werking, contacteer dan de installateur van je vloerverwarming. Die voorkomt verdere schade en lost mogelijke storingen op.
Thermoduct, jouw partner in vloerverwarmingssystemen
Thermoduct heeft ruim 60 jaar ervaring met het brengen van de juiste temperatuur in de juiste ruimte. Een vloerverwarming instellen is voor ons dagelijkse kost. Meer informatie of onbeantwoorde vragen? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je met plezier verder.