Vloerverwarming kostprijs Vloerverwarming kostprijs

Hoeveel kost vloerverwarming?

Vloerverwarming levert comfortabele warmte, is energiezuinig, heeft geen invloed op je interieur… Aan al die voordelen hangt natuurlijk een prijskaartje. Dus wat kost vloerverwarming?

De precieze kostprijs van vloerverwarming verschilt van gebouw tot gebouw. De totaalprijs van vloerverwarming in je badkamer is wellicht lager dan die in een industriehal. Bovendien zijn er verschillende systemen en legpatronen. Al die factoren hebben invloed op de prijs van je vloerverwarming.

Omdat elk project anders is, geven we hieronder geen exacte prijzen voor vloerverwarming per m². Je ontdekt wel wat de doorslaggevende factoren voor de kosten voor jouw vloerverwarming zijn. Liever een offerte op maat? Contacteer Thermoduct voor een precieze inschatting. Zo vertrouw je op onze meer dan 60 jaar ervaring als producent en integrator van onder meer vloerverwarming.

kostprijs vloerverwarming

De factoren die de prijs van vloerverwarming bepalen

Hoeveel vloerverwarming kost, is afhankelijk van drie belangrijke factoren:

De oppervlakte

Hoe groter de installatie hoe duurder, maar hoe lager de prijs voor vloerverwarming per m².

Het systeem

Kies je voor elektrische of watergedragen vloerverwarming, nat of droog systeem?

+

Het legpatroon

Met name de afstand tussen de buizen is cruciaal voor zowel je investering als je besparing.

In bepaalde gevallen verhoogt het gebruik van PEX en aluminium vloerverwarmingbuizen de prijs. In de meeste toepassingen zijn deze materialen echter overbodig. De invloed van de oppervlakte spreekt voor zich. Laten we daarom even kijken naar het systeem en het legpatroon van de nieuwe vloerverwarming.

Invloed van het vloerverwarming systeem op de prijs

2 systemen, 3 installaties

Vloerverwarmingsinstallaties werken via twee verschillende principes:

  • Watergedragen vloerverwarming, die de warmte van water in buizen doorgeeft
  • Elektrische vloerverwarming, die gebruik maakt van de weerstand in kabels

Een vloerverwarming installateur houdt rekening met de omstandigheden van jouw project. Hij plaatst één van bovenstaande systemen aan de hand van deze methodes:

 

vloerverwarming prijs
prijs vloerverwarming

Het beste vloerverwarming systeem kiezen

Bij een nat systeem neem je je vloerverwarming mee in de bouwwerken. Dat maakt het meestal de goedkoopste oplossing. Je hebt vervolgens verschillende methodes voor de bevestiging van de buizen of kabels. Het tackersysteem is het goedkoopst, maar hiervoor heb je een bodem met doorprikbare isolatie nodig. Het gebruik van staalnetten verhoogt de prijs en een noppensysteem is nog iets duurder. Noppen bieden wel het voordeel dat je geen extra tools nodig hebt tijdens de installatie. Denk er wel aan dat je bij een nat systeem ook dient te investeren in de vloerisolatie onder je vloerverwarming en in de chape.

Over het algemeen is het droog systeem duurder. Anderzijds hoef je geen rekening te houden met de uitdroogtijd van de chapelaag. Je installeert zo de afwerkingslaag een stuk sneller dan bij een nat systeem. Het droog systeem is bovendien ideaal voor vloerverwarming bij renovaties met een beperkte opbouwhoogte of waar het gewicht van de vloer een rol speelt, zoals op een houten roostering.

Een alternatief daarvoor is het infrezen van vloerverwarming in de chape. Dat is een goede manier om de kosten te drukken bij een renovatie. Laat dit precisiewerkje wel over aan een specialist, die weet waar en hoe te frezen.

Invloed van het legpatroon op de prijs van vloerverwarming

Het legplan voor vloerverwarming vertelt de installateur precies hoe hij de buizen of kabels dient te plaatsen. Bij het nat systeem zien we meestal een spiraalvormig slakkenhuispatroon. Voor grote gebouwen en industriële hallen is het (dubbele) meanderpatroon gebruikelijk.

Het patroon is afhankelijk van onder meer de oppervlakte, en die bepaalt voor een deel de kostprijs van vloerverwarming. Daarnaast heeft vooral de afstand tussen de buizen impact:

  • kleiner legpatroon = hoger aantal lopende meter buis = hogere prijs
  • groter legpatroon = lager aantal lopende meter buis = lagere prijs

Maar ook:

  • kleiner legpatroon = hoger vermogen = hogere energiebesparing
  • groter legpatroon = lager vermogen = lagere energiebesparing

De standaardafstand tussen de buizen is 15 centimeter. In welk patroon en met welke tussenafstand jouw buizen liggen, is afhankelijk van onder meer de ruimte en de manier waarop je je huis isoleert en verwarmt. Niet zeker? Doe dan beroep op een expert zoals Thermoduct.

hoeveel kost vloerverwarming

Offertes voor vloerverwarming vergelijken

Om de beste prijs voor de vloerverwarming van je dromen te betalen, loont het om offerte op te vragen bij verschillende installateurs. Daar zitten soms aanzienlijke prijsverschillen op. De omstandigheden zijn voor alle prijsvoorstellen precies hetzelfde. Bekijk daarom opnieuw dezelfde factoren met extra aandacht:

Het systeem

+

Het legpatroon

De materialen

Onze tip: stel voldoende vragen aan je installateur. Zo nemen jullie samen de beste beslissing.

vloerverwarming goedkoper

Zijn radiatoren niet goedkoper dan vloerverwarming?

Het is behoorlijk lastig om vloerverwarming en radiatoren met elkaar te vergelijken. Beide systemen werken op verschillende manieren. Daardoor lopen ook de investeringskosten en de terugverdientijden erg uiteen. In het algemeen is de installatie van vloerverwarming goedkoper in nieuwbouwprojecten, omdat we daar met een nat systeem werken, maar duurder in renovatieprojecten. Die meerprijs verdien je wel terug dankzij de hoge energiezuinigheid.

Thermoduct, jouw expert in jouw vloerverwarming kostprijs

Thermoduct is al meer dan 60 jaar actief als fabrikant en systeemintegrator van onder meer vloerverwarming, vloerkoeling en klimaatplafonds. Met onze uitgebreide kennis en ervaring brengen de gewenste hoeveelheid warmte en koude op de juiste plaats, op het juiste moment.

Benieuwd wat onze producten en diensten voor jou kunnen betekenen? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je met plezier verder.

beste prijs vloerverwarming