Vloerverwarming chape
Of je nu gaat voor een nat systeem, droog systeem of infrezen, de chape is een cruciaal element voor het functioneren van je vloerverwarming. Deze stevige ondergrond vormt niet alleen de ideale basis voor de strakke afwerking van je vloer, maar beschermt ook je leidingen.
Wat is een chape, welk belang heeft hij voor vloerverwarming en hoe zorg je voor een perfecte plaatsing? We verduidelijken het allemaal op deze pagina. Zit je na het lezen toch nog met vragen, aarzel dan niet om beroep te doen op onze meer dan 60 jaar ervaring met vloerverwarming en vloeropbouwen.
Chape, onmisbaar voor elke vloerverwarming
Het woord ‘chape’ is Frans voor ‘bedekking’. In Nederland spreken we vaker over een zandcementvloer, een cementdekvloer, een specievloer of een smeervloer. Uit die woorden leid je de functie en werking van een chape af. Deze dekvloer bestaat uit zand, cement en water en wordt uitgesmeerd om een volledig effen basis op het juiste niveau te verkrijgen.
De traditionele zandcementvloer blijft een erg populaire keuze als chape. Installateurs voegen er soms kunststofvezels aan toe. Die maken de toevoeging van de juiste bewapening, zoals wapeningsnetten, overbodig.
De anhydriet vloeichape, een gietvloer op basis van een minerale variant van gips, is een waardig alternatief voor de klassieke chape. Vloeichape is minder goed bestand tegen water, maar heeft een hogere buigtreksterkte en krimpt nauwelijks tijdens het uitharden.
Chape en vloerverwarming combineren
Vloerverwarming biedt comfortabele en gelijkmatige stralingswarmte vanuit de vloer. Daarvoor is vloerisolatie onder vloerverwarming wel belangrijk. Die zorgt ervoor dat je warmte omhoog gaat en niet weglekt naar onder of naar buiten.
In de vloeropbouw van vloerverwarming scheidt een isolatielaag de draagvloer en de wanden van de dekvloer. Verder voorzien installateurs van vloerverwarmingen en zandcementvloeren randisolatie en uitzetvoegen. Zo ontstaat een ‘zwevende chape’, die je enkele fijne voordelen oplevert:
- Thermische isolatie: de warmte stijgt zodat je rendement verbetert
- Akoestische isolatie: trillingen van hoge hakken en schuivende meubels worden geabsorbeerd
- Minder kans op scheuren: de chape is niet verbonden met de draagvloer, zodat hij ruimte heeft om uit te zetten en in te krimpen door de temperatuurverschillen die de vloerverwarming veroorzaakt
Vloerverwarming chape: nat systeem versus droog systeem
De keuze en installatie van je chape is voor een groot deel afhankelijk van de keuze van je vloerverwarming. Je hebt drie opties: het watergedragen nat systeem, het droog systeem en vloerverwarming laten infrezen.
Vloerverwarming nat systeem
Bestaat uit buizen waar water doorheen stroomt. Die leidingen leggen we boven de isolatielaag. De chape dient vervolgens als uitvullaag en wordt ongeveer 6 à 8 centimeter dik. De kosten- en energie-efficiëntie maken het nat systeem de populairste keuze bij nieuwbouwprojecten.
Vloerverwarming droog systeem
bestaat uit watergedragen of elektrische vloerverwarming. De buizen of kabels zitten in voorgevormde isolatieplaten, die we afwerken met een cementplaat zoals Fermacell of een andere afdekplaat. De beperkte opbouwhoogte maakt dit de ideale vloerverwarming voor een renovatie.
Vloerverwarming infrezen
is een specialistenwerkje. We halen onze freesmachines boven om in de bestaande chapelaag van minstens 6 centimeter sleuven te maken. Daarin plaatsen we de leidingen, die vervolgens afgesloten worden door de afwerkingsvloer.
Doe beroep op een professionele chapper
Chape leggen is een precieze klus, die heel wat ervaring en expertise vraagt. We raden onze klanten daarom altijd aan om beroep te doen op een professionele chapper. Die zorgt ervoor dat je het juiste type dekvloer met de juiste samenstelling en dikte kiest. Zo is het voor vloerverwarming belangrijk dat je chape minder poriën bevat. Die hogere dichtheid zorgt namelijk voor een betere warmtegeleiding. Thermoduct voorziet een dekvloertoevoegmiddel specifiek voor het verkleinen van de poriën.
Ook het aanbrengen van de chape dient nauwkeurig te gebeuren. Een te dunne chape zorgt voor een ongelijkmatige warmteverspreiding, een verhoogd risico op scheurvorming en snellere slijtage, ook van je vloerbedekking. En een te dikke chape zorgt er dan weer voor dat je vloerverwarming veel harder moet werken om de warmte af te geven. Vertrouw daarom op een professionele installateur voor het laten leggen van jouw chape.
Vloerverwarming aanzetten na het leggen van chape
Je vloerverwarming is geïnstalleerd en je chape is gelegd? Wacht dan nog even met je vloerverwarming op te starten tot je dekvloer voldoende uitgehard is. Bij een anhydriet gietchape is dat na ongeveer een week, bij een zandcementvloer na ongeveer 5 tot 8 weken.
Laat nadien je vloerverwarming stapsgewijs opwarmen en weer afkoelen. Zo geef je je chape ruimte om uit te zetten en te krimpen voor je je vloer afwerkt. Houd daarbij rekening met de invloed van vloerbedekking op vloerverwarming.
Thermoduct, jouw specialist in vloerverwarming
Thermoduct heeft ruim 60 jaar ervaring met het brengen van de juiste temperatuur in de juiste ruimte. We zijn specialist in vloerverwarming, maar begrijpen ook het grote belang van chape. Heb je vragen, of wil je de installatie van je vloerverwarming in handen leggen van een gedreven expert? Contacteer ons gerust, we helpen je met plezier verder.